Przepis na surówkę z młodej kapusty
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 minut
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 cebulki
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować i opłukać na sicie
- Delikatnie posolić, przykryć folią i odstawić na 5-10 minut aby puściła sok
- W między czasie kroimy w drobniutką kostkę cebulkę
- Dodajemy ją do kapusty całość mieszamy
- Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz oliwą ( ewentualnie solą)
- Na koniec dodajemy opłukany i poszatkowany koperek
- Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do lodówki najlepiej pod przykryciem
Smacznego! :)
Uwielbiam sałatki i surówki wszelkiego rodzaju :)
OdpowiedzUsuńTaka suróweczka jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń