Rogaliki drożdżowe z konfiturą rabarbarowa-truskawkowa z delikatną nutą mięty





Mało u mnie na blogu słodkości, nie oznacza jednak to, że ich nie lubię :) wręcz przeciwnie uwielbiam! Moja rodzinka ciągle pyta co tu słodkiego dziś dla nich przygotowałam.
Szukałam sprawdzonego przepisu na rogaliki i długo nie trzeba było wyszukiwać wystarczyło zajrzeć na blog Marzenki ciasto zrobiłam wg jej receptury, a rogaliki nadziałam konfiturą rabarbarowo-truskawkowa firmy Eterno.
Konfitura rabarbarowo-truskawkowa jest bez dodatku konserwantów, jest wyśmienita w smaku, zdecydowanie dla osób, które uwielbiają letnie smaki. Można jej użyć do naleśników,  gofrów, rogalików, na świeże bułeczki lub wyjadać samą ze słoiczka - po prostu pycha. Przypominają mi w smaku domowe przetwory mojej babci. Gwarantuję Wam że jeśli raz spróbujecie to już więcej innych jeść nie będziecie chcieli.




Przepis na rogaliki z konfiturą 





Porcja na 16 rogalików
Czas przygotowania: 10 min wyrabiania+2h wyrastania+25min pieczenia


Składniki:

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g miękkiego masła
  • białka do posmarowania rogalików
Dodatkowo:
  • Konfitura rabarbarowo-truskawkowa Eterno
  • cukier puder do posypania rogalików












Przygotowanie:
  • Mleko podgrzewamy tak aby było letnie ale nie za gorące, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy aby się rozpuścił, dodajemy rozkruszone drożdże, całość wymieszać aby się drożdże rozpuściły
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 min aż drożdże zaczną pracować ( dobrze jest użyć wysokiego naczynia)
  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Mąkę wsypujemy do miksera dodajemy szczyptę soli, mieszamy, dodajemy miękkie masło, śmietanę, rozbełtane żółtka oraz drożdże
  • Mieszamy przez ok 10 min mikserem na poziomie 2 ( najlepiej użyć haka do wyrabiania ciast drożdżowego)
  • Jak już ciasto będzie odchodzić od ścianek misy oznacza że jest już gotowe
  • Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia
  • Wyciągamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. ciasto dzielimy na 4 części
  • Ciasto dzielimy na 4 części
  • Rozwałkujemy i dzielimy na 16 trójkątów
  • Nakładamy konfiturę i zwijamy rogaliki
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Smarujemy rozbełtanym białkiem
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut
  • Upieczone wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną wtedy można posypać cukrem pudrem





Smacznego! :)

8 komentarzy:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)