Mało u mnie na blogu słodkości, nie oznacza jednak to, że ich nie lubię :) wręcz przeciwnie uwielbiam! Moja rodzinka ciągle pyta co tu słodkiego dziś dla nich przygotowałam.
Szukałam sprawdzonego przepisu na rogaliki i długo nie trzeba było wyszukiwać wystarczyło zajrzeć na blog Marzenki ciasto zrobiłam wg jej receptury, a rogaliki nadziałam konfiturą rabarbarowo-truskawkowa firmy Eterno.
Konfitura rabarbarowo-truskawkowa jest bez dodatku konserwantów, jest wyśmienita w smaku, zdecydowanie dla osób, które uwielbiają letnie smaki. Można jej użyć do naleśników, gofrów, rogalików, na świeże bułeczki lub wyjadać samą ze słoiczka - po prostu pycha. Przypominają mi w smaku domowe przetwory mojej babci. Gwarantuję Wam że jeśli raz spróbujecie to już więcej innych jeść nie będziecie chcieli.
Przepis na rogaliki z konfiturą
Porcja na 16 rogalików
Czas przygotowania: 10 min wyrabiania+2h wyrastania+25min pieczenia
Składniki:
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 5 łyżek mleka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g miękkiego masła
- białka do posmarowania rogalików
Dodatkowo:
- Konfitura rabarbarowo-truskawkowa Eterno
- cukier puder do posypania rogalików
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy tak aby było letnie ale nie za gorące, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy aby się rozpuścił, dodajemy rozkruszone drożdże, całość wymieszać aby się drożdże rozpuściły
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 min aż drożdże zaczną pracować ( dobrze jest użyć wysokiego naczynia)
- Białka oddzielamy od żółtek
- Mąkę wsypujemy do miksera dodajemy szczyptę soli, mieszamy, dodajemy miękkie masło, śmietanę, rozbełtane żółtka oraz drożdże
- Mieszamy przez ok 10 min mikserem na poziomie 2 ( najlepiej użyć haka do wyrabiania ciast drożdżowego)
- Jak już ciasto będzie odchodzić od ścianek misy oznacza że jest już gotowe
- Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia
- Wyciągamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. ciasto dzielimy na 4 części
- Ciasto dzielimy na 4 części
- Rozwałkujemy i dzielimy na 16 trójkątów
- Nakładamy konfiturę i zwijamy rogaliki
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Smarujemy rozbełtanym białkiem
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut
- Upieczone wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną wtedy można posypać cukrem pudrem
Smacznego! :)
porywam dwa roglaliki :) smakowite Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDaj jednego!!!! Mniammmmm
OdpowiedzUsuńPyszności. Dzis poszczę,ale jutro chętnie bym zjadła hjutro
OdpowiedzUsuńMuszą być rozkosznie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPiękne, puszyste... ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu rogaliki ;)
OdpowiedzUsuńPyszności znowu. Uwielbiam rogaliki.
OdpowiedzUsuńPysznie je zrobiłaś. Prawda, że smaczne :-) a te truskaweczki mnie kuszą :-)
OdpowiedzUsuń