27 lutego 2015

Pieczone bataty z farszem z zielonych pomidorów zapieczone trzema serami


Już dawno nie jadłam batatów, jakoś nie mogłam ich dostać  albo po prostu nie zwracałam na nie uwagi w sklepie. Dzisiaj kupiłam dwa średniej wielkości i upiekłam je w skórce w piekarniku. Wcześniej już robiłam zupę i frytki z batatów oraz talarki.  Zastanawiałam się czym mogę przełamać słodkość batatów, tak więc połączyłam trzy sery mozzarella- aby się ciągnęło, bałkański aby nadać słony smak oraz edamski aby poczuć smak żółtego sera. 
Słodki i słony to za mało, brakowało jeszcze nutki ostrego dlatego dodałam ostry czatni z zielonego pomidora Luks Pomada. Oprócz zielonych pomidorów, wyczujecie smak cebulki i czosnku oraz ostrej papryczki, tymianek i kolendra podkreślają całość czatneia. Jutro na śniadanie niespodzianka z czatni.. zobaczymy czy się spisze w mojej ulubionej wersji  :) Czatni jest dość ostry, aczkolwiek nie aż tak żeby nie dało się go zjeść samego łyżeczką ;P Bardzo smaczny, więc polecam!









Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla: 2 osób


Składniki:

  • 2 bataty (średniej wielkości)
  • czatni ostry zielony pomidor 200g Luks Pomada
  • 3 rodzaje serów (mozzarella 40g, edamski 30 g, bałkański 40 g)
  • sól z młynka



















Przygotowanie:
  • Bataty myjemy w skórce, wycieramy papierowym ręcznikiem
  • Nacinamy wzdłuż i wkładamy do naczynia tak aby sztywno ustawione
  • Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut
  • Po tym czasie sprawdzamy czy odchodzi skórka a bataty są już miękkie
  • Jeśli tak to rozcinamy delikatnie i odchylamy skórkę
  • Delikatnie oprószamy solą z młynka
  • Wkładamy 3-4 łyżki czatni z ostrego zielonego pomidora, upychając po bokach i trochę na wierzch
  • Ser mozzarella i edamski ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser bałkański kruszymy
  • Mieszamy ze sobą sery i nakładamy na wierzch 
  • Wkładamy do piekarnika na 10 minut aż ser się stopi i zarumieni













Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Kochana ale mi narobiłaś smaczku :-) cudownie je zrobiłaś. Mniam jakie muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś, uwiebiam bataty

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu mam ochotę na batataty. Trzeba będzie wypróbować.
    http://screatlieve.blogspot.com/
    http://chwila-smaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...