Ciasteczka arachidowe bez cukru





Nie mam alergii na gluten ale lubię urozmaicać swoją dietę, coraz częściej eksperymentuje z mąkami innymi niż pszenna. Dzisiaj w mojej kuchni główną rolę odegrała  mąka arachidowa, która nie zawiera glutenu. Mąkę można wykorzystać nie tylko do pieczenia chleba lub ciasteczek ale również do placków lub koktajli. Spożywanie tej mąki sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika i witamin z grupy B idealnie sprawdza się w zdrowej diecie.




Przepis na ciasteczka arachidowe 






Porcja na 33 małe ciasteczka
Czas przygotowania 15 min




Składniki:

  • 9 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • garść mieszanki orzechów (migdały, nerkowca,włoskie,laskowe,arachidowe)
  • szczypta soli











Przygotowanie:
  • Orzechy siekamy nożem
  • Do miski wsypujemy mąkę, jajka, miód, masło,sól oraz sodę
  • Całość miksujemy mikserem aż powstanie masa o konsystencji plasteliny
  • Dodajemy orzechy i całość mieszamy przez chwilkę
  • Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je widelcem
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
  • Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
  • Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia












Smacznego!

Zapraszam do sklepu Ol'Vita duży wybór olei, soków, mąk, nasion oraz kosmetyków! 

17 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i... profesjonalnie. Do tego bez cukru? Nic tylko próbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast cukru, zdrowszy zamiennik - miodek :)

      Usuń
    2. Niestety, podgrzany do 180 stopni miód jest jeszcze gorszy niż cukier!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Były bardzo smaczne, następnym razem zrobię większą ilość :)

      Usuń
  3. Wyglądają wspaniale!!!! :))) Ciesz się, że nie mieszkasz na tyle blisko, żeby mnie zapach doprowadził.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka, do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasteczka :-) słoneczko podrzuć kilka sztuk do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko u Ciebie słodkości nigdy nie brakuje ale z chęcią podrzucę parę do wypróbowania :)

      Usuń
  6. Super ciasteczka, mam ochotę na jedno przynajmniej na spróbowanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, też lubię eksperymentować z mąkami :) Te Twoje ciasteczka wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwszy słyszę o mące arachidowe,ciasteczka wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm.. Czy da się takie ciasto wymieszać zwykłym mikserem z dwiema końcówkami jak do ubijania piany?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)