23 grudnia 2014

Barszcz czerwony wigilijny - postny



Końcówka zabieganego roku nie pozwoliła mi na to, aby przygotować barszcz na naturalnym buraczanym zakwasie - czego bardzo żałuję. Użyłam, więc gotowego koncentratu, w przyszłym roku obiecuję sobie znaleźć więcej czasu na przygotowania świąteczne. Barszcz jaki przygotowałam dzisiaj jest czysty wigilijny czyli bez dodatku wywaru mięsnego, a na  samym wywarze z warzyw i wywarze z grzybów leśnych - użyłam borowików suszonych firmy Fungopol. Barszcz musi być z wyczuwalnym smakiem pieprzu, soku z cytryny, cukru wszystkie smaki muszą się równoważyć. Nie podaje dokładnych ilości przypraw bo każdy powinien dopasować odpowiedni smak pod swoje kubki smakowe. Do barszczu można podać krokiety z kapustą i grzybami, paszteciki lub uszka. Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu, uwielbiam go i nie tylko w ten wyjątkowy dzień gości na moim stole.


Przepis na barszcz czerwony z uszkami



Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 selera
  • mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • 10g suszonych grzybów np borowik szlachetny Fungopol (zalać 150ml ciepłej wody)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml koncentratu buraczanego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek




Przygotowanie:

  • Obieramy włoszczyznę, opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka
  • Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą ok 3l, dodajemy 1 łyżkę soli
  • Gotujemy na małym ogniu przez 45 min
  • Wywar przecedzamy przez sito
  • Buraki obieramy kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce
  • Do wywaru dodajemy buraki,wywar z grzybów oraz obrany i rozgnieciony czosnek
  • Gotujemy 40 min na małym ogniu
  • Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku koncentratem z buraków, majerankiem,sokiem z cytryny, cukrem solą i pieprzem





Podajemy z krokietami,pasztecikami lub uszkami

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Pyszny barszczyk :-) cudownych Świąt Karinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te przepisy u ciebie!
    http://www.by-mickey.blogspot.com/2014/12/swiateczne-rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Omnomnom uwielbiam taki barszczyk <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. :) I w ogóle fajny blog. Wesołych świąt.
    Będę wpadać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też zawsze jest barszcz i jest robiony na domowym zakwasie :)
    Coś przepysznego... uwielbiamy jeść go na ostro razem z uszkami :)

    pozdrawiam
    http://edzia-photoamator.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...