Końcówka zabieganego roku nie pozwoliła mi na to, aby przygotować barszcz na naturalnym buraczanym zakwasie - czego bardzo żałuję. Użyłam, więc gotowego koncentratu, w przyszłym roku obiecuję sobie znaleźć więcej czasu na przygotowania świąteczne. Barszcz jaki przygotowałam dzisiaj jest czysty wigilijny na samym wywarze z warzyw i wywarze z grzybów leśnych - użyłam borowików suszonych. Barszcz musi być z wyczuwalnym smakiem pieprzu, soku z cytryny, cukru wszystkie smaki muszą się równoważyć. Nie podaje dokładnych ilości przypraw bo każdy powinien dopasować odpowiedni smak pod swoje kubki smakowe. Do barszczu można podać krokiety z kapustą i grzybami, paszteciki lub uszka. Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez barszczu, uwielbiam go i nie tylko w ten wyjątkowy dzień gości na moim stole.
Przepis na barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
- 3 średniej wielkości buraki
- 3 średniej wielkości marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1/3 selera
- mały por
- 3 ząbki czosnku
- 10g suszonych grzybów np borowik szlachetny (zalać 150ml ciepłej wody)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml koncentratu buraczanego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- majeranek
Przygotowanie:
- Obieramy włoszczyznę, opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą ok 3l, dodajemy 1 łyżkę soli
- Gotujemy na małym ogniu przez 45 min
- Wywar przecedzamy przez sito
- Buraki obieramy kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce
- Do wywaru dodajemy buraki,wywar z grzybów oraz obrany i rozgnieciony czosnek
- Gotujemy 40 min na małym ogniu
- Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku koncentratem z buraków, majerankiem,sokiem z cytryny, cukrem solą i pieprzem
Podajemy z krokietami, pasztecikami lub uszkami
Smacznego!
Pyszny barszczyk :-) cudownych Świąt Karinko :-)
OdpowiedzUsuńWidzę ze na święta sie popiszesz :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO MNIE NA KONKURS klik
Świetne te przepisy u ciebie!
OdpowiedzUsuńhttp://www.by-mickey.blogspot.com/2014/12/swiateczne-rozdanie.html
Omnomnom uwielbiam taki barszczyk <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :) I w ogóle fajny blog. Wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńBędę wpadać częściej.
U mnie też zawsze jest barszcz i jest robiony na domowym zakwasie :)
OdpowiedzUsuńCoś przepysznego... uwielbiamy jeść go na ostro razem z uszkami :)
pozdrawiam
http://edzia-photoamator.blogspot.com/
mniam mniam <3
OdpowiedzUsuńobserwuję.
barszczyk wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Super przepis musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuń