Zapiekany kalafior z czarnymi oliwkami i serem




Ten zapiekany kalafior to jedno z tych dań, które nie kończy się na jednej porcji. Orginalna wersja jest z zielonym kalafiorem niestety nie dostałam w żadnym sklepie więc kupiłam biały.
Najczęściej kalafior przyrządzam z bułką tartą lub cieście piwnym jest sprawdzony i lubiany dodatek do obiadu w mojej rodzinie. Kalafior jest delikatny w smaku i aby podkręcić jego smak należy użyć wyrazistych dodatków. Dlatego użyłam czarnych oliwek Develey są one delikatniejsze w smaku od zielonych oraz mają więcej związków mineralnych. Wierzch kalafiora posypałam mieszanką intensywnych w smaku serów, całość idealnie się skomponowała.







 Czas przygotowania ok 40 min
  Porcja dla 6 osób




Składniki:
  • 1 główka kalafiora ok 1kg (białego lub zielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek Olivana np Develey
  • 3 łyżki oliwy Olivana np Develey
  • 2 średnie cebule
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 150g sera Pecorino oraz Parmesan  (wymieszać oba)





















     
      
      Przygotowanie:      
  • Kalafior dzielmy na małe różyczki i wkładamy do lekko osolonej wody, gotujemy ok 6 min (ma być delikatnie twardy)
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu
  • Odcedzamy kalafior i wkładamy do lodowatej wody na 2-3 min
  • Wyciągamy na ręcznik papierowy i bardzo dokładnie osuszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki kroimy na pół, czosnek przeciskamy przez praskę
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy cebulkę ok 3 min po tym czasie dodajemy szczyptę soli,pieprzu oraz czosnek, smażymy jeszcze 1 min uważając aby nie przypalić i dodajemy oliwki, podsmażamy 1 minutę
  • Formę ceramiczną do zapiekania wysmarowujemy oliwą
  • Wykładamy kalafior na to warstwa sera później cebulę z oliwkami
  • Na wierzch posypujemy mieszanką startych serów
  • Zapiekamy 25-30 minut aż ser się ładnie przyrumieni

 
 



 


Wskazówki:
  • Kalafior należy bardzo dobrze osuszyć ponieważ zostanie na dnie naczynia żaroodpornego
  • Można użyć sera cheddar i mozzarelli
  • Podawać na ciepło

Smacznego!      

6 komentarzy:

  1. Zapiekany kalafior z serem? Mmmm pyszności! Polecamy zrobić do niego jeszcze sos śmietanowy. Niebo w gębie :)))
    http://tratwasquad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie nad tym myślałam że przy kolejnej okazji robienia zapiekanego kalafiora dorzuce jakiś pyszny sos do środka :) będzie jeszcze smaczniejsze..

      Usuń
  2. Doskonałe połączenie kalafiora i oliwek. Uwielbiam jedno i drugie. Świetny pomysł na takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie to zdecydowanie strzał w dziesiątkę, jeśli ktoś nie próbował jeszcze to szczerze polecam! :)

      Usuń
  3. Karinko bardzo ciekawe i smakowite danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko dla odmiany coś innego od tradycyjnie podanego kalafiora :)

      Usuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)