7 września 2014

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-śliwkowym Eterno


Długo nie musiałam się zastanawiać do czego użyć konfitury czekoladowo-śliwkowej Eterno. Pomysł padł jednomyślnie - rogaliki z nadzieniem. Robiłam je już z wieloma różnymi konfiturami: wiśniową, truskawkową, była też jagodowa, ale rogalików ze śliwellą jeszcze u mnie nie było.
Przyznam się, że kiedyś robiłam śliwki z czekoladą czyli tak zwaną czeko-śliwkę do słoiczków i wydawała mi się dość smaczna. Dziś mam jednak porównanie w smaku i przyznam szczerze, że śliwella jest o niebo lepsza. Najpierw czuć smak czekolady a później delikatnie wyczuwalna śliwka, wszystkim którym dałam spróbować robili duże oczy z wrażenia i jedynie co słyszałam z ich ust to:  mmm pychaaa :)








Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania 35 min


Składniki:
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 150g masła
  • 100ml mleka
  • 50g drożdży
  • szczypta soli
  • słoik konfitury czekoladowo-śliwkowej Eterno

dodatkowo:
  • cukier do dekoracji gruba rafinada ewentualnie cukier puder
  • jajko do posmarowania rogalików




















Przygotowanie:
  • Mleko podgrzewamy ma być ciepłe ( nie gorące) dodajemy cukier i dokładnie mieszamy aby się rozpuścił
  • Rozkruszamy drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 5 min aż zaczną pracować
  • W między czasie przesiewamy do miski mąkę przez sito,dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone letnie masło
  • Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mąki z masłem
  • Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdżami
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie tak długo aż nie będzie się kleić do rąk
  • Dzielimy ciasto na części, rozwałkowujemy dość cienko
  • Nożem dzielimy ciasto na trójkąty ( tak jak się kroi pizzę)
  • Nadziewamy konfiturą i zwijamy na kszatłt rogalika
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia
  • Przykrywamy ściereczką i czekamy 10 min aż podrosną
  • Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem do dekoracji
  • Pieczemy ok 20 min
  • Wyciągamy z piekarnika i ewentualnie dodatkowo posypujemy cukrem pudrem
 





Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Kocham twoje przepisy, mogłabyś zrobić przepis na jakieś przekąski Hallowee'nowe? :)

    Skomentujesz nowy wpis i klikniesz w link do bluzy? :)
    http://batmanowy-blog.blogspot.com/2014/09/czuje-sie-blogerem-gdy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi bardzo z tego powodu.. już za tydzień pierwsze przepisy na halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne rogaliki, a nadzienie to poezja smaku, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko uwierz mi na słowo jak raz spróbujesz tej konfitury to od razu przypadnie Ci do gustu :) aż żałuję że dostałam tylko jeden słoiczek..

      Usuń
  4. Jak pięknie urosły i tak apetycznie wyglądają :D Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przeeeeeepysznie! No i będę musiała zrobić rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...