24 lipca 2014

Buraczki tarte - sprawdzony przepis

 



Jak co roku robię buraczki na zimę, uwielbiają je nie tylko dzieci ale i dorośli, pasują praktycznie do każdego dania obiadowego, dobrze smakują zarówno z drobiem jak i wieprzowiną lub wołowiną. W tamtym roku robiłam mężowi test na buraczki: teściowej vs moje, najlepsze wygrały czyli moje :) Cieszyło mnie to niezmiernie ponieważ teściowa bardzo dobrze gotuje i nie ma sobie równych wiele przepisów mam właśnie od niej.
W tamtym roku przetwarzałam tylko 10 kg, okazało się że to zdecydowanie za mało w tym roku postanowiłam robić 20 kg mam nadzieję, że to wystarczy w zupełości. Nie znam żadnych sklepowych, które chociażby w jakimś stopniu były zbliżone w smaku do tych domowej roboty.
Buraczki ze słoika wykorzystuję również do barszczu czerwonego lub chłodnika. Przy okazji przerabiania takiej ilości buraków, nie obejdzie się bez wyciśnięcia szklanki soku buraczanego na smaka :) Dodam jeszcze, że buraki mają dużo kwasu foliowego (zalecany dla kobiet w ciąży) oraz trochę witaminy C. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, fluor, cynk.
Buraki wzmacniają układ krwionośny oraz zapobiegają anemii.Natomiast chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ mają podwyższony indeks glikemiczny. Buraki są niskokaloryczne bo  mają tylko 38 kcal w 100 g.








Porcja na ok 35 słoików 0,33L
Czas przygotowania: ok 6h

Składniki:
  • 20kg buraków (podłóżne są słodsze, ja użyłam okrągłych)
  • ok 3 szklanek cukru
  • ocet lub 12szt cytryn ( niektórzy używają kwasku cytrynowego)
  • 6-7 płaskich łyżek soli




























Przygotowanie:
  • Buraki (w skórce) wkładamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą, gotujemy ok 45 min do miękkości
  • Po ugotowaniu wylewamy wodę w której się gotowały i zalewamy je zimną wodą
  • Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce,doprawiamy przyprawami
  • Doprawiamy stopniowo aż nasze buraczki nabiorą smaku słodko-kwaśnego
  • Nakładamy buraczki do słoików dociskając łyżką, zakręcamy pokrywką i pasteryzujemy 15 min
  • Wynosimy w ciemne i chłodne miejsce
 
 
 

 
 
 
 


Wskazówki:
  • Buraczki powinny mieć dość intensywny smak słodko-kwaśny ponieważ później w słoikach i tak ten smak złagodnieje
  • Słoiki i nakrętki należy wyparzyć w zmywarce
  • Pasteryzujemy w dużym garnku ok 15 min  na średnim gazie (należy zalać słoiki zimną wodą do 3/4 słoika,a na spód garnka położyć ściereczkę, słoiki nie powinny nie stykać ze sobą)
  • Można użyć trochę octu i trochę soku z cytryny (wolę smak cytryny)
  • Zapasteryzowane buraczki mogą stać do roku
  • Użyłam słoików 0,33L




Smacznego!

2 komentarze:

  1. PIEKNIE!

    FAJNE ZDJECIA!

    zapraszam do siebie, jeśli masz ochotę? ;-)

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje.. ciesze się że fotki się podobają :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...