Staropolski domowy smażony ser z kminkiem - najlepszy


Ser  tego rodzaju jest dość popularny w wielkopolsce jak i na śląsku, można go dostać w większości sklepów w niewielkim pudełeczku. Kiedyś tylko taką wersję miałam w lodówce, do czasu kiedy nie dostałam przepisu od teściowej. Przepis na ser z kminkiem jest przeze mnie przygotowywany przez kilka dni ponieważ najpierw musi zgliwieć a później gotuję go na parze do uzyskania ciągnącej,gładkiej i jednolitej konsystencji, pod koniec dodaję żółtka oraz  kminek, ponieważ bardzo lubię jego smak. Jeśli chodzi o walory smakowe to jest bardzo zbliżony  do tego ze sklepu, prawie identyczny, z tą różnicą że wiemy co w nim jest bo sami go wyprodukowaliśmy :)
Kminek nadaje serowi  aromatyczego,ostrego jak i korzennego zapachu, lekko gorzkawego i piekącego smaku, ma również właściwości przeciwskurczowe oraz poprawia trawienie, dlatego dodaje się go do potraw ciężkostrawnych, takich które zawierają dużą ilość tłuszczu. Taki ser może stać w lodówce nawet do 1 tygodnia. Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem. Do sera można dodać również inne przyprawy takie jak czosnek, papryka,cząber, majeranek lub pieprz. Wersja bez przypraw również jest bardzo smaczna.







Porcja: mała miseczka
Czas przygotowania: 1 dzień gliwienia
 plus 10 min na parze


Składniki:
  • biały ser (twaróg)tłusty lub półtłusty 500g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła
  • 2 płaskie łyżeczki kminku (cały) np Kamis

























    Przygotowanie:
    • Do miseczki wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem, posypujemy solą oraz sodą oczyszczoną
    • Odstawiamy pod przykryciem na 24h aż ser zacznie gliwieć*
    • Po tym czasie wlewamy do garnka wodę, zagotowujemy i na to ustawiamy drugi garnek
    • Wkładamy masło, rozpuszaczamy i dodajemy ser całość mieszamy i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej konsystencji pozbawionej grudek
    • Pod koniec dodajemy kminek,bardzo dobrze wymieszać
    • Przekładamy ciągnący ser do miseczki i wkładamy do lodówki na 2-3 h
    • Po tym czasie ser jest gotowy jako smarowidło na chleb





      *zmieniać się pod wpływem drobnoustrojów w mazistą masę o niemiłej woni

        Smacznego! :)

        4 komentarze:

        1. qrcze, a ja nie umiem doprowadzić do gliwienia i mi się po prostu psuje :/

          OdpowiedzUsuń
        2. Nie wiem czemu tak się dzieje,mój zawsze wychodzi, nie wiem czy to zależy od rodzaju sera czy może ilości dodanej sody,albo może ma za ciepło.

          OdpowiedzUsuń
        3. W sjklepie nie uświadczysz takiego sera, z którego mogłabyś zrobić taką pychotkę. Próbowałam kilka razy i nie udało mi się. Szkoda bo bardzo to lubię

          OdpowiedzUsuń
        4. Robiłem kilka razy, gatunek użytego twarogu ma duże znaczenie. I niekoniecznie im droższy tym lepiej ;) Niektóre wychodziły mi twardsze inne miększe, czasem czekałem cały dzień po posypaniu sodą, czasem tylko kilkanaście minut. Niezależnie od rezultatu i tak zawsze były lepsze w smaku niż te gotowe. Polecam eksperymentować i znaleźć własny ulubiony smak ;)

          OdpowiedzUsuń

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)