Biscotti di Prato - włoskie ciasteczka do kawy lub herbaty



Dzisiaj w ramach weekendowego pieczenia zrobiłam włoskie ciastkeczka Biscotti znane również jako Cantuccini ,piecze się je dwa razy.Orginalny przepis pochodzi z miasta Prato z regionu Toskani.
Ciasteczka szczelnie zamknięte można przechowywać przez długi czas,wspaniale smakują podane do kawy lub herbaty. Fajnie skomponowały się z mlekiem, podane pokruszone w miseczce jako śniadanie dla malucha.
Nie wymagają dużo pracy ani czasu, takie ciasteczka możemy podarować jako drobny upominek idąc do kogoś w gości. Wystarczy zawinąć ciasteczka w celofan i ozdobić wstażką. Domowej roboty podarki z pewnością bardziej ucieszą aniżeli coś kupnego ze sklepu. :)









Porcja na ok 15 ciasteczek
Czas przygotowania: ok 1 h

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g migdałów w całości ze skórką
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 cytryny
























Przygotowanie:
 
  • Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę ok 5 min,aż powstanie puch
  • Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce
  • Dodajemy sól oraz skórkę z cytryny
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując
  • Pod koniec miksowania dodajemy migdały i mieszamy ręką aż wszystko się połączy
  • Wyciągamy ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Formujemy wałek o długości ok 30cmx5cmx2cm (dł,szer,wys)
  • Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok 25 min
  • Po upieczeniu wyciągamy ciasto na kratkę do wystudzenia i po 20 min kroimy ciasto na kawałki
  • Ciasteczka wkładamy z powrotem do piekarnika i z każdej ze stron pieczemy po 8 min

 
Szczelnie zamknięte w słoiczku na słodką przekąskę
 

 
 
 
 

 


 



Wskazówki:
  • Trzeba uważać aby nie trzymać za długo ciastek w piekarniku ponieważ migdały zmienią smak

 


 
Wspólne wypiekanie razem z:
 

Agnieszka z Kuchnia Maryny
Bożena z Moje Kucharzenie
Joanna z Różowa Kuchnia





Smacznego!
 
 

17 komentarzy:

  1. Pyszności :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-) i do kolejnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) jadłam takie są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólną zabawę było przepysznie..do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły przepiękne! Aż żałuję,że znowu nie dam rady dołączyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, uwielbiam je! Super chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na nie patrze to slinka cieknie, dziekuję za wspólne pieczenie i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie, piękne są i ten słoiczek na ciasteczka... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ślicznie wyszły :-) a do tego pyszne! dziękuję za wspólne pieczenie :-)
    Czary - gary w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólną akcję :-) Do następnej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólne chrupanie. ;) Pozdrawiam Danusia. :)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle smakowite :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólne pieczenie . Bardzo mi się podobają takie wspólne rarytasy .

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne zdjęcia;))) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uroczo wyglądają zamknięte w słoiczku :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo popularne w Szwecji,uwielbiam je do kawusi zwłaszcza porannej !
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)