Smażony filet z łososia z sałatką z awokado i ogórka



Podawałam wcześniej już kilka propozyji przygotowania łososia, była wersja pieczona, grillowana, oraz na parze, tym razem łosoś smażony na patelni. Ryby można jeść dość często ponieważ są lekko strawne oraz  zdrowe. Taka propozycja obiadu wyjdzie z pewnością smacznie,szybko i aromatycznie, więc jeśli tego szukacie to powiem Wam jak taki posiłek przygotować. Ryby najlepiej podawać gorące od razu po usmażeniu, ich smak podniesie kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Dodatkiem do mojej dzisiejszej wersji filetu z łososia będzie sałatka z awokado i ogórka w jogurcie naturalnym z dodatkiem siekanego koperku.






Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min



Składniki:
  • 100g filetu z łososia
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub olej do smażenia
  • pieprz cytrynowy
  • sół gruboziarnista
  • ćwiartka cytryny



Sałatka z awokado:

  • pół dojrzałego awokado
  • 1/3 świeżego ogórka 
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego np: Klimeko
  • sól
  • pół łyżeczki koperku świeżego












Przygotowanie:
  • Filet z łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,usuwamy skórę
  • Filet delikatnie posolić solą gruboziarnistą z młynka,skropić odrobiną cytryny odstawić
  • W między czasie rozgrzać patelnię
  • Awokado przekraiwamy na pół usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką środek i kroimy w kostkę
  • Ogórek obieramy ze skóry kroimy w kostkę i dodajemy do awokado
  • Łososia smażymy na średnio rozgrzanej patelni, tak aby się nam nie przypalił ale złociście przyrumienił z każdej ze stron po ok 3-4 min
  • Do awokado i ogórka dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, lekko solimy,dodajemy posiekany koperek
  • Usmażonego łososia wykładamy na talerz i delikatnie posypujemy pieprzem cyrtynowym
  • Dodatkowo podajemy sałatkę z awokado oraz wodę mineralną z truskawkami
  • Łososia można jeszcze skropić odrobiną cyrtyny





Smacznego! :)


4 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)