Tradycyjna karpatka z kremem


Karpatka to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi, robi się je bardzo szybko i przeważnie wszystkie składniki są dostępne w domu.
Dzieci zawsze wyjadają w pierwszej kolejności krem, który i ja lubię najbardziej :) Jest delikatny lekko maślany. Ciasto możemy również urozmaicić owocami dodając je do kremu np. truskawki będzie pysznie.



 

Porcja na 10 kawałków
Czas przygotowania ok 45 min



Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła lub margaryny
  • 4 jaja (od szczęśliwej kurki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
krem:
  • budyń waniliowy
  • 100g masła
  • cukier puder do posypania










Przygotowanie:
  •  Masło zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, całość mieszamy energicznie, aż wszystko się połączy
  • Jak ciasto przestygnie dodajemy rozbełtane jajka ze szczyptą soli i miksujemy przez 2 min do uzyskania gładkiej masy
  • Ciasto wyłożyć na blachę taką jaką mamy w piekarniku, wyłożoną papierem do pieczenia
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut
  • W między czasie robimy krem: budyń ugotować wg przepisu, przestudzić i dodać masło, zmiksować na gładki krem
  • Ciasto przestudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem jedną połowę i przykryć drugą częścią, następnie posypać cukrem pudrem
  • Wstawić do lodówki na godzinę











 
 

 

Smacznego!


5 komentarzy:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)