2 maja 2014

Tradycyjna karpatka z kremem


Karpatka to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzą,robi się je bardzo szybko i przeważnie wszystkie składniki są dostępne w domu.
Dzieci zawsze wyjadają w pierwszej kolejności krem, który i ja lubię najbardziej :) Jest delikatny lekko maślany. Ciasto możemy również urozmaicić owocami dodając je do kremu np truskawki będzie pysznie :)


 

Porcja na 10 kawałków
Czas przygotowania ok 45 min


Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
krem:
  • budyń waniliowy
  • 100g masła
  • cukier puder do posypania

















Przygotowanie:
  •  Masło zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli,całość mieszamy energicznie,aż wszystko się połączy
  • Jak ciasto przestygnie dodajemy rozbełtane jajka ze szczyptą soli i miksujemy przez 2 min do uzyskania gładkiej masy
  • Ciasto wyłożyć na blachę taką jaką mamy w piekarniku, wyłożoną papierem do pieczenia
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut
  • W między czasie robimy krem: budyń ugotować wg przepisu,przestudzić i dodać masło,zmiksować na gładki krem
  • Ciasto przestudzić,przekroić na pół i przełożyć kremem jedną połowę i przykryć drugą częścią, następnie posypać cukrem pudrem
  • Wstawić do lodówki na godzinę






 
 
 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Bardzo lubię, a niestety tak rzadko robię..chyba czas to zmienić! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmm <3

    http://tinnqu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...