Domowy ekstrakt z prawdziwej wanilii



W wielu przepisach, w których piecze się ciasta,używany jest ekstrakt z wanilii.Nadaje on wypiekom intensywnego oraz waniliowego aromatu.Pewnie niektórym może się wydawać, że ekstrakt można zastąpić aromatem do ciast :) żaden sztuczny aromat nie zastąpi nam jego zapachu oraz smaku. Nie znalazłam go w żadnym supermarkecie, w necie można dostać ale cena jest bardzo wysoka.
To samo dotyczy się lasek wanilii w sklepie cena za jedną laskę to ok 8zł, ostatnio w Lidlu dostałam za 4,99zł dwie laski wanilli to już było znacznie taniej,natomiast i tak to nie przebije cen z allegro tam laska kosztuje ok 1,99zł także warto zaopatrzyć się w wiekszą ilość jeśli często używamy lasek wanilii jak i również robimy domowy cukier lub ekstrakt z wanilii.Zaoszczędzimy pieniążki jak i na zdrowiu :)
Do zrobienia ekstraktu z wanilii będą nam potrzebne oczywiście laski wanilii, alkohol ja użyłam czystej wódki można też użyć rumu lub brandy. Jeśli użyjemy rumu ekstrat będzie miał wówczas słodszy smak. No i jakaś karafka, którą będzie można zamknąć ja użyłam wysokiego słoiczka po oliwkach, wszystkie karafki były już zajęte.Ale jak się zaopatrze w nowe ozdobne to je wykorzystam właśnie do ekstraktu.

Ekstrakt z wanilii powstaje na skutek ekstrakcji ziaren wanilii z alkoholem,wytwarza się wtedy ciemny oraz przejrzysty płyn podobny do czarnej herbaty.Im więcej użyjemy lasek tym ekstrakt będzie mocniejszy.Już po paru dniach nasz ekstrakt będzie robił się coraz ciemniejszy.
Taki domowy ekstrakt z wanilii jak i domowy cukier waniliowy przygotowany w ozdobnych pojemnikach to wspaniały prezent dla osoby która uwielbia piec ciasta :)
Wkrótce na blogu powstanie również post jak zrobić ekstrat z cytryny oraz pomarańczy nadadzą one naszym wypiekom i nie tylko wyjątkowego smaku :)

Domowy ekstrakt jest banalnie prosty w przygotowaniu, można go przechowywać latami...



Składniki:
  • 4-6 lasek wanilii
  • alkohol ok 300ml
  • karafka,słoik wysoki lub jakaś butelka którą będzie można zakręcić

























       
    Przygotowanie:
    • laski wanilii przekraiwamy na pół i wkładamy je do butelki
    • zalewamy je alkoholem i zakręcamy nakrętkę
    • odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 45 dni

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)