14 lutego 2014

Walentynkowy obiad



Nie samą miłością człowiek żyje,trzeba też coś zjeść :) Moja propozycja pierwszego dania obiadowego dla dzisiejszych zakochańców to zupa z kaczki na ostro z gryczanym makaronem soba
Wcześniej już robiłam podobną zupę ale była z kurczakiem i krewetkami,ta jest z mięsem z piersi kaczki oraz z dużą ilością warzyw.Można ją jeść bez makaronu,jest również bardzo syta.
W smaku lekko pikantna z wyczuwalnym smakiem trawy cytrynowej,grzybów oraz papryki.
Najlepiej smakuje bardzo gorąca... smacznego :)







Porcja dla 4 osób
Czas ok 1h

Składniki:

  • 300g piersi z kaczki ze skórą
  • korpus z kaczki,1 skrzydło plus szyja
  • 1 korzeń pietruszki średniej
  • 1/4 selera
  • 1 duża marchewka
  • 10cm pora białej częsci
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pieczarki
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • pół papryki czerwonej
  • 1 szalotka
  • 2 dymki plus szczypior
  • pół szklanki grzybów MUN
  • 3 łyżeczki trawy mielonej cytrynowej
  • 3 łyżeczki pasty Tom Yum
  • 3 łyżeczki pasty Red Curry Paste
  • sok z limonki
  • makaron gryczany "soba"
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry



      Przygotowanie:
      • Wkładamy korpus,skrzydło oraz szyję do garnka,zalewamy zimną wodą ok 2,5 litra
      • Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli
      • Zagotowujemy,ściagamy szumowinę,gotujemy na małym ogniu przez 30 min
      • W między czasie,myjemy i obieramy warzywa
      • Marchew,pietruszkę oraz paprykę kroimi w zapałkę 4 cm
      • Pieczarki kroimi w plasterki,kapustę pekińska w paski
      • Imbir drobno siekamy,szalotkę oraz dymkę w piórka kroimy
      • Czosnek przez praskę przepuścić
      • Na teflonowej patelni układamy pokrojoną w cienkie plastry kaczkę, smażymy na rumiano ok 8-10 min,dodajemy szalotkę oraz czosnek,po tym czasie dodajemy olej sezamowy oraz sos sojowy,minutkę podsmażamy uważając by czosnek się nie przypalił
      • Z garnka wyciagamy korpus kaczki,skrzydło oraz szyję,wywar przelewamy przez sito aby był czysty
      • Do bulionu dodajemy,warzywa,grzyby oraz mięso i cebulę z czosnkiem podsmażonymi na patelni
      • Por dodajemy w całości,gotujemy ok 15 min
      • Dodajemy wszystkie przyprawy
      • Pod koniec gotowania dodajemy kapustę pekińską,szczypiorek pokrojony w kawałki 6 cm oraz świeżą kolendrę
      • Makaron soba gotujemy ok 5 min lub tak jak zaleca producent :)





       


        Smacznego! :)

      1 komentarz:

      Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...