Tort Pavlova



Długo wyczekiwany tort Pavlova :) Pięknie się prezentuje, idealny na wyjątkową uroczytość
Prosty w wykonaniu i wbrem swojej okazałości tani koszt... :)
Uwielbiam słodką, kruchą bezę a w środku ciągnąca...przekładana kremem śmietanowo-masacarponowym :) a na wierzch owoce.soczyste,lekko kwaskowate aby przełamać słodycz całości..
Po jednym kawałku ma się ochotę na drugi...Polecam w 100%



Porcja dla 10 osób
Czas przygotowania ok 2h

Składniki:

Beza:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 

 

 

Masa:
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 125g serka mascarpone
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
Dodatkowo:
  • opakowanie truskawek 250g
  • opakowanie borówek 125g
  • 1 kiwi
 


Przygotowanie:
  • schłodzone białka miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem szczypty soli
  • jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo po łyżce cukru i miksujemy
  • dodajemy mąke ziemniaczana i łyżeczkę octu winnego miksujemy jeszcze ok 2 min
  • bezę wykładamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia okrąg o średnicy ok 20cm
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 5 min po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 1h 20 min
  • po tym czasie zmniejszamy temperature do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 min
  • wyłączamy piekarnik i trzymamy tam bezę ok 30 min aż ostygnie
  • w między czasie robimy krem: wkładamy serek mascarpone do miski dodajemy cukier waniliowy i ziarenka wanilii i miksujemy ok 1 min po tym czasie wlewamy śmietankę i miksujemy aż masa będzie sztywna
  • wykładamy na wystudzoną bezę krem, a na to umyte i pokrojone owoce
  • chłodzimy 2h w lodówce

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nie mogę doczekać się sezonowych owoców by ją zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, koniecznie muszę zrobić, bo w lecie ze świeżymi owocami smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)