5 lutego 2014

Biszkopt przekładany masą karpatkową z galaretką truskawkową



O tej porze roku ciężko o świeże polskie owoce,kupiłam borówki i truskawki.
Truskawki są lekko kwaskowate i nadają się na koktajl albo do słodkiego ciasta żeby przełamać
smak słodyczy..
Biszkopt z galaretką to ciasto które robi się w ekspresowym tempie i większości smakuje..
postanowiłam dodać do niego krem karpatkowy,bo często zdarza się tak że albo galaretka wsiąknie w biszkopt bo jest za rzadka albo ciężko ją rozprowadzić bo jest za bardzo stężała.
W tym przepisie użyłam kremu który sama robiłam,można dodać gotowego budyniu np waniliowego lub śmietankowego i zmiksować to z masłem.
Ciasto powinno się chłodzić w lodówce pare godzin 4-5, moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień.



Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania ok 40 min

Składniki:
blaszka 22x22cm

Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa karpatkowa:
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 500ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • truskawki,borówki,
  • galaretka truskawkowa (2 opakowania)

Przygotowanie:
  • Galaretki rozpuszamy w 700ml gorącej wody,studzimy i czekamy aż lekko stężeją
  • Białka oddzielamy od żółtek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
  • Stopniowo dodajemy cukier
  • Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to ciasto
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160-170 stopniach przez 30-40 min
  • Biszkopt wyciągamy i studzimy


Masa karpatkowa:
  • mąkę pszenna i mąke ziemniaczana,cukier waniliowy oraz żółtka wsypujemy do 100 ml mleka,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
  • pozostałą część mleka  400ml zagotowujemy,dodajemy masę budyniową
  • studzimy,jak będzie zimne dodajemy 100g miękkiego masła i miksujemy na kremową konsystencję

Ciasto przekładamy masą budyniową, a na wierzch kładziemy owoce,mogą to być truskawki,borówki,maliny,kiwi,brzoskwinie, na owoce wykładamy tężejącą galaretkę.
Wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
 

 


Wskazówki:
  • aby masa była bardziej waniliowa można dodać do gotującego się mleka prawdziwą laskę wanilii
  • można również tą masę zastąpić budyniem waniliowym ze sklepu i dodać do niego masło

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...