W sumie ciasto marchewkowe jadłam tylko raz, a raczej spróbowałam maleńki kawałeczek.Bardzo mi zasmakowało,ciasto jest dość mokre i cieżkie,wyraźnie czuć smak przypraw korzennych oraz orzechów,a marchewka jest naprawdę mało wyczuwalna,dodaje odrobinę słodyczy całości...czuć w nim cynamon i gałkę muszkatałową, całość idealnie komponuje się z kremową polewą na wierzchu.
Myślę,że zamiast polewy śmiało można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i również będzie wspaniałe w smaku...
Porcja dla 9 osób
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
ciasto:
- pół szklanki orzechów włoskich
- szklanka ugotowanej marchewki
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1,5 szklanki cukru brązowego
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120g masła rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
- pół szklanki rodzynek
- 100g serka philadelphia
- 2 łyżki masła
- szklanka cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni
- Orzechy chwilę podsmażamy na suchej patelni teflonowej aż lekko zbrązowieją,schładzamy je i drobno siekamy
- Marchewkę ugotować do miękości i zblendować
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,cynamon,gałke muszkatałową oraz sól
- Jajka ubijamy ok 3min dodajemy brązowy cukier i dalej miksujemy przez ok 2 min,dodajemy mleko,ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz masło
- Dodajemy suche składniki oraz marchewkę,miksujemy
- Wsypujemy orzechy oraz rodzynki i delikatnie mieszamy
- Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 20x20cm i pieczemy przez 50 min w 175 stopniach
- W między czasie robimy polewę: serek miksujemy z masłem ok 1 min dodajemy cukier puder oraz ekstrat z wanilii i dalej miksujemy ok 1 min
- Na wystudzone ciasto wykładamy polewę,wstawiamy do lodówki na ok 1,5h
Kto ma ochotę na mały kawałeczek? :)
Smacznego! :)
Przepadam za marchewkowym ciastem, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciasto, jedno z najlepszych! Wygląda niesamowicie, głodna się zrobiłam!
OdpowiedzUsuńwww.flowingg.blogspot.com
Bardzo lubię kulinarne blogi, Twój jest jedyny w swoim rodzaju, a ciasto na pewno wypróbuję wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://chmielublog.blogspot.com miło będzie jeśli zostawisz ślad po sobie:)
Uwielbiam to ciasto………polecam je……..
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny