Ciasto marchewkowe z białą kremową polewą


W sumie ciasto marchewkowe jadłam tylko raz, a raczej spróbowałam maleńki kawałeczek.Bardzo mi zasmakowało,ciasto jest dość mokre i cieżkie,wyraźnie czuć smak przypraw korzennych oraz orzechów,a marchewka jest naprawdę mało wyczuwalna,dodaje odrobinę słodyczy całości...czuć w nim cynamon i gałkę muszkatałową, całość idealnie  komponuje się z kremową polewą na wierzchu.
Myślę,że zamiast polewy śmiało można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i również będzie wspaniałe w smaku...






Porcja dla 9 osób
Czas przygotowania: 50 min

Składniki:

ciasto:
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • szklanka ugotowanej marchewki
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120g masła rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
  • pół szklanki rodzynek
polewa:
  • 100g serka philadelphia
  • 2 łyżki masła
  • szklanka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
 

 

    Przygotowanie:
    • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni
    • Orzechy chwilę podsmażamy na suchej patelni teflonowej aż lekko zbrązowieją,schładzamy je i drobno siekamy
    • Marchewkę ugotować do miękości i zblendować
    • Do miski wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,cynamon,gałke muszkatałową oraz sól  
    • Jajka ubijamy ok 3min dodajemy brązowy cukier i dalej miksujemy przez ok 2 min,dodajemy mleko,ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz masło
    • Dodajemy suche składniki oraz marchewkę,miksujemy
    • Wsypujemy orzechy oraz rodzynki i delikatnie mieszamy
    • Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 20x20cm i pieczemy przez 50  min w 175 stopniach
    • W między czasie robimy polewę: serek miksujemy z masłem ok 1 min dodajemy cukier puder oraz ekstrat z wanilii i dalej miksujemy ok 1 min
    • Na wystudzone ciasto wykładamy polewę,wstawiamy do lodówki na ok 1,5h
     
       

     
      Kto ma ochotę na mały kawałeczek? :)
     

     
      Smacznego! :)

      4 komentarze:

      1. Przepadam za marchewkowym ciastem, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

        OdpowiedzUsuń
      2. Marchewkowe ciasto, jedno z najlepszych! Wygląda niesamowicie, głodna się zrobiłam!

        www.flowingg.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń
      3. Bardzo lubię kulinarne blogi, Twój jest jedyny w swoim rodzaju, a ciasto na pewno wypróbuję wygląda pysznie! :)
        http://chmielublog.blogspot.com miło będzie jeśli zostawisz ślad po sobie:)

        OdpowiedzUsuń
      4. Uwielbiam to ciasto………polecam je……..
        http://bit.ly/pakietmedyczny

        OdpowiedzUsuń

      Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)