Blok czekoladowy - najlepszy przepis

Blok czekoladowy to przysmak PRL-u pamiętacie ten smakołyk? Za dzieciaka wszystko lepiej smakuje, nie dlatego że było lepsze, większość rzeczy była czekoladopodobna ale i tak było smaczne bo wszystkiego brakowało. Ten przysmak jest przygotowany na bazie mleka w proszku, kakao i masła dodatkiem są herbatniki. Można również dodać rodzynki i orzechy włoskie jeśli ktoś lubi. Polecam tym, którzy nie mieli okazji jeszcze spróbować, przepis jest prosty w wykonaniu.









Porcja na 2 keksówki
Czas przygotowania 15 minut + 4h chłodzenia



Składniki:

  • 250g cukru
  • 400g mleka w proszku (najlepsze w niebieskim woreczku) lub Mlekovita
  • 200g masła
  • 4 łyżki kakao 
  • 250ml wody
  • 220g herbatników
  • 100g rodzynek














Przygotowanie:
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz kakao
  • Całość rozpuszczamy na małym ogniu aż do momentu zagotowania
  • Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
  • W między czasie kruszymy herbatniki
  • Do lekko przestygniętej masy dodajemy mleko w proszku oraz herbatniki, całość mieszamy aż wszystko się połączy
  • Na koniec dodajemy rodzynki
  • Przekładamy do jednorazowych keksówek aluminiowych 
  • Wkładamy do lodówki na parę godzin aż całość stężeję
  • Po wyciągnięciu z keksówki kroimy w plasterki










Wskazówki:
  • Nie używam metalowych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia ani folią aluminiową ponieważ masa przywiera i ciężko ją oddzielić
  • Najlepiej trzymać blok w lodówce, można też poza nią o ile nie jest za ciepło w kuchni, bo wiadomo czekolada się rozpuści
Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. O nieee! Ty zła kobieto! Teraz muszę iść i zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! kurcze, aż teraz żałuję, ze nie ma mnie w domu i nie moge sobie zrobić ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co ma mleko w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :-) uwielbiam a wieki nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba zrobie na urodziny. Skusilas mnie 😈

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne zdjęcia, kuszą ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)