Porcja na 2 keksówki
Czas przygotowania 15 minut + 4h chłodzenia
Składniki:
- 250g cukru
- 400g mleka w proszku (najlepsze w niebieskim woreczku) lub Mlekovita
- 200g masła
- 4 łyżki kakao
- 250ml wody
- 220g herbatników
- 100g rodzynek
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier oraz kakao
- Całość rozpuszczamy na małym ogniu aż do momentu zagotowania
- Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
- W między czasie kruszymy herbatniki
- Do lekko przestygniętej masy dodajemy mleko w proszku oraz herbatniki, całość mieszamy aż wszystko się połączy
- Na koniec dodajemy rodzynki
- Przekładamy do jednorazowych keksówek aluminiowych
- Wkładamy do lodówki na parę godzin aż całość stężeję
- Po wyciągnięciu z keksówki kroimy w plasterki
Wskazówki:
- Nie używam metalowych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia ani folią aluminiową ponieważ masa przywiera i ciężko ją oddzielić
- Najlepiej trzymać blok w lodówce, można też poza nią o ile nie jest za ciepło w kuchni, bo wiadomo czekolada się rozpuści
Smacznego! :)
O nieee! Ty zła kobieto! Teraz muszę iść i zrobić :P
OdpowiedzUsuńwow! kurcze, aż teraz żałuję, ze nie ma mnie w domu i nie moge sobie zrobić ;/
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma mleko w proszku :)
OdpowiedzUsuńMniam :-) uwielbiam a wieki nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńChyba zrobie na urodziny. Skusilas mnie 😈
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, kuszą ogromnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń