W mojej całej kuchni dziś pachniało jak w prawdziwej piekarni. To już któryś z kolei domowy chlebek jaki piekłam, tym razem chciałam aby był możliwie prosty i szybki w wykonaniu bez dodatku zakwasu, ziół czy nasion. Chlebek dość mocno popękał, jednak mi to nie przeszkadzało, skórka jest bardzo chrupiąca a środek chlebka sprężysty. Smakiem przypomina nasz tradycyjny polski chleb. Od razu pierwszą kromkę zjadłam z masełkiem, które aż się rozpłynęło bo chlebek nie ostygł do końca. Masło dostałam od pani ze wsi która sama je wyrabia - ten smak i zapach ciężko opisać polecam !
Porcja 1 duży bochenek
Czas przygotowania ok 3h 30 min
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej razowej
- 20 dag mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 jaja wielkości M
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła