Francuska zupa cebulowa

Oj ale mnie rozgrzała :) a wszystko to za sprawą tej pysznej francuskiej cebulowej zupy. Cebule miałam już jakiś czas temu kupiony i czekały na swój debiut w kuchni, dzisiaj tylko dokupiłam białe półwytrawne wino i mogłam gotować :) Szukałam przepisu, który najbardziej będzie mi odpowiadał, trochę poczytałam na blogach jak koleżanki robiły oraz w książkach jakie miałam w domu. Wyszło iście cebuliście :) Polecam przepis mam nadzieję że i Wam przypadnie do gustu...







Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania ok 1h


Składniki:

  • 4 duże białe cebule
  • 100g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu (użyłam drobiowego) można użyć wołowego
  • 150 ml wina półwytrawnego np Cavignon
  • sól 
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka cukru
dodatkowo:
  • 6 grzanek z bułki paryskiej
  • ser świeżo starty na grubych oczkach użyłam morskiego (cheddar lub gruyere również jest dobry)

















Przygotowanie:
  • Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu ( najlepiej w garnku z grubym dnem)
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki ( najlepiej na krajalnicy)
  • Dodajemy krążki cebuli do rozpuszczonego masła i dusimy ją przez 15 minut ale jej nie mieszamy
  • Dusimy przez koleje 10 min co jakiś czas mieszając, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
  • Jak cebula będzie już złoto-brązowa dodajemy łyżkę mąki, smażymy jakieś 3-4 minuty
  • Dodajemy wino półwytrawne, gotujemy 5 min po tym czasie dodajemy bulion
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Gotujemy 25 min i pod koniec gotowania doprawiamy cukrem, ewentualnie solą lub pieprzem
  • Bagietkę kroimy w kromki i posypujemy świeżo startym serem
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 6 min
  • Grzanki z serem podajemy z gorącą zupą cebulową














Smacznego! :)

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pola tak ja robię wszystkie zdjęcia na bloga :) cieszę się że się podobają! :)

      Usuń
  2. A wiesz Karinko, że ja nigdy nie jadłam zupy cebulowej. Chetnie bym twojej spróbowała, bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko no nie wierzę kto jak kto.. ale Ty myślałam że już masz wypróbowane :) Jest naprawdę smaczna! to już druga wersja mojej zupy cebulowej na blogu :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię zupę cebulową. Masz rację, rozgrzewa. W zimie czasami robię. Bardzo ładna sesja wyszła z tą zupą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moim ulubionym winkiem.. zupa pyszna.. nie trzeba czekać do zimy Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w najbliższym czasie zrobię, kiedyś robiłam, ale słaba wyszła z pewnego programu kulinarnego :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela mi bardzo smakowała tą którą zrobiłam, nie była mdła, wszystko zależy od tego jak bardzo przyprawisz. Trzeba próbować smakować i doprawiać, wyjdzie idealna gwarantuję :)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej i myślę, że widząc ją w karcie dań nie skusiłabym się na nią, ale po twoim wpisie mam ochotę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwia póki nie spróbujemy nie można mówić że się nie lubi :) jest wiele innych pięknych, kolorowych i smacznych zup.. jadłam ostatnio podobną cebulową w Sfinksie i nawet mi smakowała. Nie można jeść jednej ulubionej :) bo może być tak że jak spróbujesz tej, to tak Ci zasmakuje że stanie się nową ulubioną :)

      Usuń
  7. Fajny przepis, ładnie podane i sfotografowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbował.:)
    leciak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Dlaczego akurat masło do zupy? o.o Nie lepiej mięso?
    W sumie, to i tak spróbowałabym, mimo, że cebulę lubię tylko i wyłącznie duszoną.
    Ostatnio robiłam zupę krem z pieczarek, ale za dużo wody dałam. ;-;
    http://screatlieve.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego masło? ponieważ lepiej komponuje się z cebulą niż np olej :) Mięso możesz oczywiście dodać, tylko w sumie po co? dla smaku czy po to aby zupa była bardziej syta? dodałam bulion drobiowy i zupa miała smak mięsa a sytość tej zupie dodały grzanki z serem :) po jednej miseczce byłam najedzona i naprawdę mnie rozgrzała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis :-).

    Zaapraszam!
    http://free-style-for-you-and-me.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, z chęcią spróbowałabym :)
    -Cudowny blog - będę wpadać częściej!
    . .
    . .
    Mogłabyś poklikać w linki do Sheinside na moim ostatniej notce? Jeśli tak koniecznie napisz czym mogłabym się odwdzięczyć :)

    http://dreamsstation.blogspot.com/2014/10/autumn-with-sheinside.html

    OdpowiedzUsuń
  13. mm ale smakowicie wygląda :D

    Pozdrawiam ♔nakioo blog - kllik!
    (zapraszam na konkurs na moim blogu!)

    OdpowiedzUsuń
  14. zupy cebulowej nigdy nie jadłam, ale za to zdjęcia cudowne robisz! :)

    klikniesz w link w poście? z góry dzieki :* [ MAŁA x MI ]

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy przepis... nigdy czegoś takiego nie jadłem... może czas spróbować! pozdrawiam
    dlakieszeni

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)