Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem - najprostsza


Pomidorówka to ulubiona zupa moich dzieci, moja również jedna z wielu ulubionych. Zdecydowanie bardziej smakuje mi z ryżem niż makaronem, jest to również szybsza i bardziej ekonomiczna wersja bo pod koniec gotowania wrzucam ryż do zupy i czekam aż się ugtotuje,później nic się z nim w tej zupie nie dzieje. Natomiast z makaronem jest tak, że trzeba go ugotować w oddzielnym garnku,nie można go do garnka z zupą wrzucić bo się rozgotuje, najlepiej smakuje świeży  więc przy kolejnym podgrzewaniu zupy znowu trzeba go ugotować. Dlatego wybieram wersję na szybko z ryżem.
Zawsze staram się odtworzyć smak, który najbardziej odpowiadał mi w dzieciństwie. Moja pomidorówka jest aromatyczna,rozgrzewająca,lekko pierna, czuć że są w niej pomidory a nie sam koncentrat, dodatkowo ma wyczuwalną słodką śmietanę. Zawsze gotuję ją na skrzydełkach,delikatne mięsko, które nadaje inny smak niż kości wieprzowe. Na 3 litry wody 3/4 woreczka ryżu w zupełności wystarczy. Jest to szybka i najprostsza wersja zupy pomidorowej.





Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania ok 45 min

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 600g skrzydełek
  • 3/4 woreczka ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna (1 korzeń pietruszki,2 marchewki, 1/4 selera,mały por)
  • 2 listki lubczyku
  • świeża natka pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 100ml śmietany 30%

















Przygotowanie:
  • Skrzydełka myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą,zagotowujemy na dużym ogniu, ściągamy łyżką cedzakową szumowinę, zmniejszamy ogień
  • Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy ok 25 min
  • Warzywa myjemy i obieramy, wkładamy do zupy, gotujemy ok 15 min,dodajemy również pomidory z puszki oraz listki lubczyku
  • Wyciągamy pietruszkę, 1 marchewkę oraz seler, blendujemy na gładką konsystencje i dodajemy z powrotem do zupy,por wyrzucamy,drugą marchewkę kroimi w plasterki i wrzucamy do zupy
  • Doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym,solą oraz pieprzem
  • Dodajemy ryż i gotujemy ok 15 min aż będzie miękki
  • Pod koniec gotowania doprawiamy natką pietruszki
  • Ściągamy zupę z ognia i wlewamy śmietankę, aby nam się nie zwarzyła,przelewamy ją przez gorącą łyżkę, która mieszaliśmy zupę


 


Smaczego!

Komentarze

  1. ja robię najleszą zupę pomodorową

    Zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem coś o moim mż
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/05/stylazacja-mojego-meza-1.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazdy ma swoj sposob na najlepsza wersje swojej pomidorowki :-)

      Usuń
  2. uwielbiam domową pomidorówkę mojej Mamy z ryżem :) daaawno nie jadłam :D miłe wspomnienia na myśl przychodzą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje ze moje dzieciaczki tez beda wspominac kiedys moja zupe jako najlepsza :-)

      Usuń
  3. Witam. Zrobiłem Twoja pomidorową i muszę stwierdzić ze jest petarda :) oczywiście pozytywna :) i przeglądając Twój blog chciałbym się zapytać czy nie szukasz męża :D chętnie stanę w kolejce :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Popularne posty