13 maja 2014

Lekka i świeża sałatka z zielonymi szparagami i awokado



Miało być lekko, świeżo, zdrowo oraz kolorowo! I tak wyszło.. Sałatka jest z dojrzałym awokado,zielonymi szparagami na, które jest teraz sezon, pomidorki różnego rodzaju, które dodają słodyczy całości oraz ser solankowy z pomidorami i bazylią. Jeśli ktoś potrzebuje na wynos śmiało można przygotować wcześniej i zapakować do pudełka.
Przeważnie nie dodaje do sałatek żadnych sosów,ponieważ warzywa mają w sobie tyle smaków, że nie potrzeba im sosu aby podkreślać ich smak tak samo jak mięsa. Tym razem dla odmiany było inaczej i dodałam sos musztardowo-cytrynowo-oliwny.







Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania ok 10 min



Składniki:
  • pół dojrzałego awokado
  • 3 pomidorki truskawkowe pomarańczowe
  • 2 pomidorki koktajlowe śliwkowe
  • 4 kosteczki sera solankowego z pomidorami i bazylią
  • 4 zielone szparagi
  • sól,pieprz świeżo zmielony
  • kilka listków bazylii
dodatkowo:
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek














Przygotowanie:
  • Szparagi kroimy na 2 cm kawałki i gotujemy 2 min w osolonej wodzie
  • Przelewamy je zimną wodą i odcedzamy
  • Pomidorki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki
  • Awokado przekraiwamy na pół usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką
  • Kroimy awokado w kostkę
  • Wszystkie składniki łączymy ze soba i dodajemy ser oraz świeże listki bazylii
  • Dodać odrobinę soli najlepiej grubomielonej oraz pieprzy świeżo zmielonego
  • W między czasie robimy sos do sałatki: wszystkie składniki połączyć i energicznie wymieszać aż powstanie gładki,jednolity sos
  • Polewamy nim sałatkę










Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dziękuje, miło mi bardzo :) kolory które zachęcają do jedzenia..

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...