27 stycznia 2014

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

 

 
Pierogi ze szpinakiem i fetą to moja największa pokusa,są tak pyszne,że nawet gdybym zjadła dwa duże obiady znajdę wolne miejsce w moim brzuszku na kilka pierożków.
Najlepsze pierożki jakie do tej pory jadłam robią panie w pierogarnii Pierożki Babci Lusi w Starogardzie Gdańskim.
Dziś zapraszam was na moją wersje tych zielonych pyszności okraszone słodką-złocistą cebulką :)







Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • szpinak zamrożony 450g
  • 270g sera feta
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku




Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy masło w garnku,dodajemy pokrojoną w kostke cebulkę,szklimy
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy
  • Dodajemy szpinak,odparowujemy wodę,dodajemy sól(nie za wiele,bo dodamy słoną fetę i pieprz)
  • Odstawiamy szpinak i czekamy aż farsz wystygnie
  • W między czasie robimy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy przez chwilę,później zagniatamy rękami,ciasto powinno odchodzić od rąk,dodać mąki w razie gdyby się za mocno kleiło
  • Ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy koła
  • Do wystudzonego farszu dodajemy ser feta, szczyptę gałki oraz pieprzu,mieszamy.
  • Farsz nakładamy na ciasto i zawijmay pierożki.
  • Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 5 min od wypłynięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...