Panna Cotta - delikatny włoski deser



Dzisiaj klasyka i prostota włoskiego deseru...Panna Cotta :)
Panna Cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę
Do śmietany dodaje się tylko laskę wanilii oraz żelatynę,polewa się musem z owoców sezonowych
Może być nie tylko deserem ale również pysznym śniadaniem dla dzieci
Przyrządza się ją dość szybko,trzeba tylko czekać kilka godzin aż steżeje dlatego warto przygotować ją dzień wcześniej.
Podaje się ją na małych talerzykach ale można również w pucharkach deserowych wtedy nie trzeba wyjmować z foremek :)







Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania ok 15 min

Składniki:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% płynna
  • laska wanilii
  • 2 łyżki cukru (może być cukier waniliowy domowej roboty!)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
Mus:
  • 250g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
 




Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy śmietanę
  • Wanilię kroimy wzdłuż,wyciągamy nożem nasiona,dodajemy laskę i nasiona do śmietany
  • Zagotowujemy,zmniejszamy ognień i gotujemy ok 12 min
  • W między czasie rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę
  • Wyciągamy laskę wanilii i dodajemy rozpuszoną żelatynę,mieszamy
  • Foremki do panna cotty lub filiżanki płuczemy zimną wodą i napełniamy śmietaną
  • Wstawiamy do lodówki aż stężeje ok 4-5 h
  • Truskawki miksujemy z cukrem pudrem,jeśli chcemy gładką masę należy przelać mus przez sito
  • Aby wyciągnąć panna cotte z foremek należy je włożyć do miski z gorącą wodą na parę sekund
  • Panna Cotte układamy na talerzyku i polewamy musem truskawkowym
  • Dekorujemy truskawkami i listkiem mięty
 



    Wskazówki:
    • zamiast zwykłego cukru można dodać cukru waniliowego (domowej roboty)

    Smacznego! :)

    1 komentarz:

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)