Kopiec kreta



Lubicie kopiec kreta?Ale taki prawdziwy domowy, nie ten z karotniku..:)
Dzisiaj miałam małych pomocników,jedno wsypywało mąke do miski drugie cukier,trochę później
sprzątania było ale jeszcze więcej  radości ze wspólnego kucharzenia :)
Ciasto przygotowuje się szybciutko raczej bez komplikacji :)
Dużo ubitej śmietany,kawałki czekolady i banany do tego okruszki ciasta,które są zawsze podjadane :)
Kiedyś robiłam podobne ciasto ale było pod inną nazwą Afro :)





Porcja dla 8 osób
Czas ok 45 min

Składniki:

ciasto:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 100g masła
  • 4 łyżki kakao decomorreno
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • śmietanka kremówka 30% 400ml
  • 2 śmietan-fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • płatki czekolady można użyć gorzkiej ok 6 okienek, ja użyłam czekolady z jogurtu fantazja
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
dodatkowo:
  • 3 banany
Przygotowanie:
  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy stopniowo cukier puder,później dodajemy żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao i na koniec rozpuszczone i ostudzone masło,miksujemy aż uzyskamy gładką masę
  • Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy ciasto
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 30min
  • Po upieczeniu ciasta,trzeba je wystudzić,trzeba wydrążyć środek pozostawiając spód oraz brzegi ok 1cm
  • Banany obieramy i kroimy na pół i wzdłóż,układamy na spodzie ciasta
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy
  • W między czasie ubijamy śmietane dodajemy śmietan-fix i cukier puder
  • Dodajemy żelatynę miksujemy chwilkę 
  • Dodać płatki czekolady i mieszamy
  • Masę nakładamy na spód ciasta a na to okruszki wydrążonego ciasta
  • Ciasto należy schłodzić w lodówce ok 1h

 


Wskazówki:
  • do masy można użyć kilka kropel aromatu bananowego
  • banany można skropić cytryną aby nie ściemniały
  • okruszki ciasta odkładamy do miseczki a później posypujemy nim masę śmietanową
  • aby dobrze ubić białka jajka muszą być schłodzone,nie może się dostać do białek nawet odrobina żółtka ponieważ nie ubiją się na sztywną pianę
  • ubijając białka można dodać szcyptę soli lub sody oczyszczonej lepiej się wtedy ubijają
 


    Smacznego! :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)