Risotto z zielonymi szparagami


Przepisów na risotto znam wiele, nie mam ulubionego bo w każdym przepisie zawsze jest sezonowe warzywo, którego smakiem można cieszyć się przez krótki okres. Wspaniałe risotto z zielonymi szparagami, lekkie oraz aromatyczne - wegańskie. Bez masła, śmietany oraz sera. Kilka prostych składników, które nadają smaku całości dania. Zielone, chrupiące szparagi, delikatna cebulka - szalotka, bulion warzywny (długo gotowany) oraz cydr jabłkowy. Póki sezon trwa korzystajmy do woli bo szybko zatęsknimy. Risotto to danie jednogarnkowe,  bardzo łatwe w przygotowaniu aczkolwiek wymaga uwagi i trzeba stać i pilnować aby nic się nie przypaliło. Wszystkie składniki najlepiej przygotować wcześniej, pokroić i po kolei wrzucać do garnka (najlepiej z grubym dnem). Tutaj przepis na moje risotto z suszonymi pomidorami, cukinią oraz mascarpone


Risotto ze szparagami i cydrem






Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • świeża natka pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • olej kokosowy




Przygotowanie:
  • Szparagi oczyścić, umyć, pokroić w kawałeczki, czubki odciąć
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
  • Czosnek pokroić w plasterki
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy około 1 łyżki pokrojone szparagi chwilę podsmażyć
  • Odłożyć do miseczki
  • Dodać odrobinę oleju i podsmażyć 30 sekund czosnek, po chwili dodajemy cebulkę
  • Chwilę podsmażamy aż cebulka zmięknie, dodajemy ryż
  • Podsmażamy 1 minutkę, po tym czasie wlewamy cydr
  • Po odparowaniu cydru dodajemy szklankę bulionu
  • Jak odparuje podlewamy do momentu aż ryż będzie al dente
  • Na koniec dodajemy szparagi, chwilę gotujemy
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi oraz posiekaną natką







Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)