Zupa porowo - ziemniaczana z wędzonym łososiem i koperkiem

Szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca, wręcz idealna na jesienną aurę. Nie wiele składników sprawia że zupa jest naprawdę pyszna w smaku. 






Zupa porowo-ziemniaczana z łososiem i koperkiem 



Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla: 4 osób

Składniki:

  • 1 duży por (biała część)
  • 500 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 70g łososia wędzonego
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka tartego sera parmezan
  • 500 ml ciepłej wody









Przygotowanie:

  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pora pokrojonego w plasterki
  • Chwilę podsmażamy, w między czasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do pora
  • Podsmażamy około 1 minuty, po tym czasie dodajemy ugotowane ziemniaki
  • Całość podsmażamy na patelni aż się delikatnie podrumieni
  • Wlewamy ciepłą wodę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę świeżego koperku oraz parmezan
  • Całość blendujemy na gładki krem lub pół krem z kawałkami warzyw
  • Zupę wlewamy do miseczek, dodajemy łososia i posypujemy odrobiną świeżego koperku
  • Można podawać z bagietką czosnkową lub ziołową 






Smacznego! :)


3 komentarze:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)