29 października 2014

Żur staropolski na kiełbasie - wielkanocny

Żur staropolski to zdecydowanie zupa wielkanocna, jest to nieodłącznym elementem tradycji i zawsze jest serwowana w pierwszej kolejności na stole, często podaję ją w chlebku w kształcie miseczki. U mnie nie  jest tylko od święta na stole, lubię tą zupkę chociaż nie jest moją ulubioną :)
Żur jest dość kwaskowaty, ponieważ przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, zdecydowanie różni się smakiem od barszczu białego. Zakwas do żuru, robi się zawsze kilka dni wcześniej, ale można też zrobić zapas. Przepis mam z Encyklopedii Polskiej Sztuki Kulinarnej, wiele razy go już przygotowałam z tego przepisu i jest sprawdzony więc mogę śmiało polecić :)








Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: ok 40 min


Składniki:

  • 2 szklanki zakiszonego żuru
  • 300g białej kiełbasy
  • 100g wędzonego boczku lub kiełbasy myśliwskiej
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 średnia cebulka
  • 2 suszone grzybki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie przyprawa do zup
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100ml gęstej kwaśnej śmietany








Kiszenie żuru:



  • 100g żytniej mąki razowej
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku 
Przygotowanie:

Zalewamy 2 szklankami letniej przegotowanej wody odstawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu, aż uzyska przyjemny charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Jeśli utworzy się nam na powierzchni pleśni trzeba ją ściągnąć.
Najlepszy jest po 4-6 dniach, później będzie już coraz kwaśniejszy.






Przygotowanie:
  • Grzyby namaczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na 1h
  • 700 ml wody zagotowujemy z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulką oraz czosnkiem
  • Dodajemy grzyby z wywarem oraz białą kiełbasę
  • Marchewkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki również w kosteczkę i dodajemy do zupy
  • Gotujemy przez 40 minut na małym ogniu, po tym czasie dodajemy przyprawę do zupy, boczek pokrojony w kostkę lub kiełbasę myśliwską
  • Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy żur, dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz majeranek
  • Ściągamy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę
  • Podajemy w jajem ugotowanym na twardo 






Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pyszna zupa, bardzo ją lubię i robię nie tylko na święta :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite zdjecia w blogu z rownie piekna stylizacja.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...