Clafoutis z jabłkami - francuski deser


Przepis na ten deser znalazłam w książce "Zdrowe desery", jest prosty w wykonaniu, potrzebne Wam będzie zaledwie 30 minut aby go przygotować. W sam raz dla niezapowiedzianych gości lub spragnionych słodkości domowników. Myślę że składniki tego deseru są dostępne pod ręką w każdym domu.
Deser pochodzi z Francji i tradycyjnie używa się do niego wiśni, można je natomiast zastąpić jabłkami, gruszkami, śliwkami lub jeżynami. Deser piekłam w małych ceramicznych kokilkach ale można użyć większej formy.






Porcja na 4 kokilki
Czas przygotowania 30 min

Składniki:
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 550
  • 80 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 25g cukru


dodatkowo:
  • masło do wysmarowania foremek
  • bułka tarta














Przygotowanie:
  • Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy owoce i posypujemy je 1 łyżką cukru i cynamonem
  • Smażymy ok 4 min
  • Jajka miksujemy z 3 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo mąkę oraz śmietankę ubijamy aż powstanie gładkie ciasto
  • Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
  • Wkładamy jabłka do połowy kokilki i wylewamy na to ciasto ale tak aby się jeszcze zmieściła kruszonka. Deser lekko urośnie
  • Zagniatamy kruszonkę ze składników i posypujemy wierzch ciasta
  • Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 min
  • Można posypać cukrem pudrem
 

 
 

 

 
 



Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Fantastycznie się prezentują. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm smakowicie wygląda! Chyba aż spróbuję zrobić, jak tylko na jesieni będę miała świeże jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności u ciebie Karinko, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie będę przygotowywać śniadanie, a tu widzę takie pyszności. Aż mnie w żołądku skręca. Chyba na deser przygotuję, bo ślinka mi cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny talent, do obdarzania innych pysznościami mmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, oj dawno takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)