Waniliowy ryż na mleku z kwaskowatym musem jabłkowym z ziarenkami Cynamonowy Raj






Ryż na mleku jadłam z dobrych parę lat temu a może nawet więcej, wbrew pozorom jest to szybki posiłek, w dodatku ciepły, syty i słodki :) Moje dzieciaki były nim zachwycone, bardziej uważały że jest to słodki deser niż śniadanie.  Ten waniliowy ryż z dodatkiem kwaskowatego musu jabłkowego urozmaiciłam uprażonymi ziarenkami słonecznika, sezamu oraz orzecha arachidowego z dodatkiem cynamonu, goździka oraz kardamonu od Ziarenkowo wyszło mega pysznie, jeśli nie wierzycie to musicie spróbować :)




Przepis na ryż na mleku z dodatkiem musu jabłkowego




Czas przygotowania 15 min
Porcja dla 2 osób



Składniki:
  • 1/2 torebki ryżu
  • 250 ml mleka
  • 2 duże kwaskowate jabłka
  • 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki cukru cynamonowego Skworcu
  • 2 łyżeczki prażonych ziarenek Cynamonowy Raj od Ziarenkowo
  • 1 łyżeczka soku z cytryny











Przygotowanie:
  • Mleko zagotowujemy z cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko
  • Odstawiamy na 3-4 minuty aż będzie całkowicie miękki
  • W miedzy czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, jeśli nie mamy blendera ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach
  • Skrapiamy cytryną i dodajemy cukier cynamonowy, całość dokładnie mieszamy
  • Do miseczki wkładamy ryż, na wierzch mus jabłkowy a na to posypujemy ziarenkami Cynamonowy Raj









Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. to mi się kojarzy z podwieczorkiem z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale masz czaderską łyżeczkę!!! :D
    A taką miseczkę chętnie dostałabym jako śniadanie do łóżka (muszę przypadkiem zostawić twój blog otwarty na kompie - niech się ukochany zainspiruje) :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)