Ryż na mleku jadłam z dobrych parę lat temu a może nawet więcej, wbrew pozorom jest to szybki posiłek, w dodatku ciepły, syty i słodki :) Moje dzieciaki były nim zachwycone, bardziej uważały że jest to słodki deser niż śniadanie. Ten waniliowy ryż z dodatkiem kwaskowatego musu jabłkowego urozmaiciłam uprażonymi ziarenkami słonecznika, sezamu oraz orzecha arachidowego z dodatkiem cynamonu, goździka oraz kardamonu od Ziarenkowo wyszło mega pysznie, jeśli nie wierzycie to musicie spróbować :)
Przepis na ryż na mleku z dodatkiem musu jabłkowego
Czas przygotowania 15 min
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 1/2 torebki ryżu
- 250 ml mleka
- 2 duże kwaskowate jabłka
- 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki cukru cynamonowego Skworcu
- 2 łyżeczki prażonych ziarenek Cynamonowy Raj od Ziarenkowo
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mleko zagotowujemy z cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko
- Odstawiamy na 3-4 minuty aż będzie całkowicie miękki
- W miedzy czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, jeśli nie mamy blendera ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach
- Skrapiamy cytryną i dodajemy cukier cynamonowy, całość dokładnie mieszamy
- Do miseczki wkładamy ryż, na wierzch mus jabłkowy a na to posypujemy ziarenkami Cynamonowy Raj
Smacznego! :)
to mi się kojarzy z podwieczorkiem z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAle masz czaderską łyżeczkę!!! :D
OdpowiedzUsuńA taką miseczkę chętnie dostałabym jako śniadanie do łóżka (muszę przypadkiem zostawić twój blog otwarty na kompie - niech się ukochany zainspiruje) :)