Pyszna, gęsta, kremowa, aromatyczna z dużą ilością pieczarek - taką właśnie zupę uwielbiam najbardziej. Przeważnie robię ją z ziemniakami ale dziś miałam ochotę na makaron. Idealną na tą chłodną porę roku - rozgrzeje nas i w pełni nasyci. Prosta w przygotowaniu - każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Nigdy nie robię zupy krem wolę jak czuć pieczarki oraz inne warzywa. Jak ugotować pyszną zupę pieczarkową? Mój przepis i kilka wskazówek podaje poniżej.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1/3 średniego selera
- 1 mała cebulka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietanki roślinnej (użyłam kremu kokosowego 23% KARA)
- 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki masła roślinnego
- ugotowany makaron np świderki
Przygotowanie:
- Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli
- Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę lub plasterki
- Podsmażamy na patelni razem z cebulką
- W między czasie obieramy warzywa w drobną kostkę
- Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody
- Dodajemy pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i listek laurowy
- Gotujemy 20 minut na małym ogniu po tym czasie dodajemy pieczarki z cebulą
- Gotujemy jeszcze 15-20 minut
- Doprawiamy solą, pieprzem
- Po tym czasie zagęszczamy zupę: do 100 ml zimnej wody dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy aż nie będzie żadnych grudek, dodajemy do zupy
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
- Ściągamy garnek z ognia i zabielamy śmietanką
- Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem
Smacznego! :)
jak ja dawno nie robiłam pieczarkowej zupy...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Uwielbiam zupę pieczarkową. Właśnie mi przypomniałaś, że wieki jej nie jadłam. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna pieczarkowa zupa. Lubię i często sama gotuję. Z makaronem jest jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńA ja dzis bede robila pomidorowa z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystko spoko tylko po co vegeta?
OdpowiedzUsuńpyszności - próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPycha właśnie ugotowalam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDolewamy wodę (3 litry) do pieczarek czy pieczarki dodajemy później? Bo w przepisie jest że zalewany 3 literami A potem że dodajemy pieczarki i już nie wiem....
OdpowiedzUsuńPrzepis zaktualizowany.. pozdrawiam :)
Usuń