Świąteczne pierniczki - kruche i korzenne




Moi drodzy święta tuż tuż więc nadszedł czas, aby upiec kruche pierniczki, które będą dekoracją u Nas na choince. Takie pierniczki sprawdzą się również jako drobny podarek, wystarczy że zapakujemy je w celofan i ozdobimy kolorową wstążką, a będziemy mogli obdarować najbliższych jadalnymi prezentami w Święta. Warto wspólnie z dziećmi przygotować takie ciasteczka, radość oraz wspomnienia wspólnego pieczenia pozostaną na całe życie.
Przepis jest sprawdzony od bardzo dawna więc na pewno wyjdą Wam smaczne. Pierniczki mają ciemny kolor i mocno korzenny smak, są kruche i nie wyrastają zbyt wysoko. W przepisie użyłam miodu wrzosowego bo nie miałam już gryczanego, ważne aby miód był ciemny i rzadki. Powiem Wam, że dekorowanie pierniczków lukrem to nie jest tak prosta sprawa, dodam tylko, że za drugim razem wychodzi już o niebo lepiej dlatego nie warto się zniechęcać.




Przepis na kruche pierniczki




Czas przygotowania ok 25 min
Porcja na ok 110 ciasteczek



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 4 łyżki miodu (użyłam wrzosowego)
  • 2 łyżeczki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika Kotanyi
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego Skworcu
  • 140 g cukru 10 łyżek (użyłam trzcinowego)
  • 150 g masła

lukier:
  • ciepła woda
  • sok z cytryny
  • cukier puder







Przygotowanie:
  • Wkładamy do małego garnka masło, miód oraz cukier, podgrzewamy aż całość się ładnie połączy, cały czas mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści
  • Do miski wsypujemy mąkę,sodę,kakao oraz przyprawę do piernika, mieszamy
  • Dodajemy przestudzoną masę z garnka, mieszamy ok 2 min, dodajemy jajko i dalej mieszamy (najlepiej hakiem do wyrabiania chleba)
  • Odstawiamy ciasto w misce na 5 min
  • Powinna wyjść gładka plastyczna masa,którą wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 2-3mm
  • Wycinamy wzory foremkami
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min
  • Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 minutach wyciągamy pierniczki na kratkę do studzenia
  • Jak już ostygną można udekorować lukrem












Wskazówki:
  • Dobrze jest rozłożyć papier do pieczenia na blaszce, na to wyłożyć ciasto i na to znowu papier wtedy je rozwałkować ( mamy pewność że ciasto nie przyklei się do stolnicy ani do wałka, nie ma konieczności podsypywania mąką) wyciąć wzory i usunąć tylko skrawki nie ruszając ciastek wtedy będą jeszcze bardziej dokładne
  • Jeśli chcemy aby pierniczki zdobiły nam choinkę, należy przed pieczeniem zrobić dziurkę na wstążkę np słomką
  • Pierniczki można ozdobić białym lukrem lub kolorowymi do kupienia w sklepie lub ozdobić jadalnymi perełkami 
  • Z tej porcji składników wyszło mi ok 110 ciasteczek, wszystko zależy jakiej wielkości foremek użyjemy 
  • Trzeba uważać na temperaturę w piekarniku przy wkładaniu 3 blachy z ciastkami jest już dość mocno nagrzany i czasami 8-9 minut w zupełności wystarczy. Nie mogą być mocno brązowe bo będą gorzkie.










Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie,aż ślinka cieknie! Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne pierniczki :-) uwielbiam korzenne smaki :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To serce jest przeurocze, przez to i moje serce zostało poruszone kiedy patrzyłam na te zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są Twoje pierniczki. Moje niestety nie przechowały się i koniecznie musze upiec, bo nie wyobrażam sobie, żeby miało ich nie być w święta. A Twoje pierniczki tak kuszą...kuszą....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. niby zwykłe pierniczki, ale wyglądają przepysznie! :) dla sklepów

    OdpowiedzUsuń
  6. ile g ma przyprawa do pierniczków? czy to est 40g? :)Wyglądają prześlicznie a wieczorem będę też wiedziała jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy pierniczki sa twarde po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)