Guacamole to meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado, dodatkiem jest limonka oraz sól. Do guacamole można również dodać kolendrę, czosnek, pomidory oraz paprykę chilli. Z czym jeść guacamole? Idealnie pasuje jako dip do chrupiących nachosów, tortilli lub burrito. Przyrządziłam dziś swoją wersję salsy w wersji podstawowej czyli awokado, limonka, kolendra, czerwona cebula, sól i pieprz oraz zamiast papryczki chilli dodałam odrobinę koncentratu chilli Proeco Polska.
Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny zapobiega on zmianie koloru awokado.
Jak zrobić guacamole? poniżej przedstawiam kilka rad aby wyszło naprawdę smaczne:
- wybieramy dojrzałe i miękkie awokado (skórka po naciśnięciu powinna się lekko ugiąć)
- miska powinna być szklana nie metalowa (ponieważ awokado zmienia kolor)
- jeśli nie posiadamy limonki można użyć cytryny
- aby nadać ostrość dipu można użyć koncentrat chilli Proeco Polska, posiekaną papryczkę chilli lub papryczkę Jalapenos
- dobrze aby w guacamole były wyczuwalne kawałki awokado
Przepis na guacamole -sos-salsa-dip
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1/4 limonki (limetki)
- 1/4 małej czerwonej cebulki
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry (może być świeża lub suszona)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/3 łyżeczki koncentratu chilli Proeco Polska
Przygotowanie:
- Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ np łyżeczką
- Do miski wkładamy awokado i skrapiamy limonką, rozgniatamy widelcem
- Dodajemy bardzo drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz koncentratem chilli
- Na koniec całość mieszamy z posiekaną kolendrą
Warto wiedzieć:
Awokado to owoc bardzo kaloryczny, ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych, które chronią serce
100g to ok 160kcal
Smacznego! :)
Wygląda świetnie! Jestem pewna, że jest rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńDzięki, nachos z tym dipem naprawdę dobrze smakuje :)
UsuńSuper, zawsze chciałam spróbować. :)
OdpowiedzUsuńhttp://chwila-smaku.blogspot.com/
http://screatlieve.blogspot.com/
Polecam! :) naprawdę smaczne..
UsuńPiękny kolor i ładnie podane, gratuluję talentu.
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuje Ci za ten pomysł :-) uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń