Sezon jagodowy w pełni, na targu można spotkać wiele osób sprzedających te czarne perełki. Jeśli ktoś uwielbia chodzić po lesie, nie straszne mu komary,muchy i kleszcze oraz zna miejsca gdzie rosną jagody, sam może iść nazbierać aby móc cieszyć się ich smakiem w kuchni. Korzystajmy póki są swieże dostępne, bo mrożone to nie to samo a i cena w sklepie z kosmosu. Dlatego warto zaopatrzyć się na zimę chociaż w kilka słoiczków jagód zasypanych cukrem by móc zimą choć trochę poczuć smak lata. Pomysłów na wykorzystanie jagód jest naprawdę wiele ciasta, koktajle, pierogi, babeczki.. u mnie dziś makaron świderki Międzybrodzki z sosem jagodowym oprószony cukrem cynamonowym od Skworcu. Cukier cynamonowy pachnie cudownie jest naturalny i nie czuć w nim żadnej chemii. Wyszło mega przysznie, danie lekkie, świeże a zarazem syte.
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 10 min
Składniki:
- 100g makaronu świderki Międzybrodzki
- 2 szklanki świeżych jagód
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego Skworcu
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Jagody płuczemy pod bieżącą wodą,wsadzamy do blendera, dodajemy śmietanę oraz cukier
- Całość miksujemy na gładką konsystencję
- Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem jagodowym i dodatkowo oprószamy cukrem cynamonowym, który nada całość wyjątkowego smaku
- Można przyozdobić listekim mięty lub melisy
Smacznego!
ale mi zrobiłaś na to smaka! <3
OdpowiedzUsuńhttp://arch-martianna.blogspot.com/
Uwielbiam taki makaron :-) pyszna propozycja na lato :-)
OdpowiedzUsuń