Sos kurkowy ze śmietaną i koperkiem - do ziemniaków - najprostszy



Wczoraj byłam w lesie, mimo że w niedzielę zawsze pustki, znalazłam co prawda nie wiele kurek ale na sos wystarczyło. Sos miał być do ziemniaków ale nie zdąrzyły się ugotować, bo został zjedzony bez nich. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Póki kurki są świeże warto z nich korzystać, później można zamrozić pare woreczków i mieć na zimę.
Taki sos nie tylko pasuje do ziemniaków ale również do frytek, ryżu lub chleba .




 


Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min

Składniki:
  • kurki (pieprznik jadalny) ok 600g
  • 1 średnia cebula
  • śmietana 30% 200ml
  • 50ml ciepłej wody
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/3 pęczka świeżego koperku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki





















Przygotowanie:

  • Grzyby oczyszczamy z liści i mchu, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy na sicie
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę podsmażamy
  • Po 3 min dodajemy grzyby i smażymy aż odparuje woda, posypujemy mąką i podsmażamy ok 1 min
  • Podlewamy ciepłą wodą oraz szklanką bulionu, dusimy ok 5 min
  • Dodajemy śmietanę oraz sól i świeżo zmielony pieprz, gotujemy tak długo aż śmietana zgęstnieje
  • Pod koniec dodajemy koperek i trzymamy na gazie jeszcze 1 min aż wszystko się ładnie połączy
  • Podajemy ze świeżo ugotowanymi ziemniakami



 

 



 
Kurka (pieprznik jadalny) - najczęściej rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach(pod świerkami pośród mchów).
Kolor ma jasnożółty lub pomarańczowożółty. Powierzchnia jest gładka oraz matowa.
 
 
 
 
Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Najlepszy sos :)
    uwielbiam taki smietanowy.
    Zapraszam do siebie i przy okazji zostaję na dłużej :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam Mniam Mniam
    Zachecam do próbowania wrzucenia cynamonu do sosu! :D Wychodzi pychotka!
    Obsrwuje!
    http://zyciowa-salatka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pyszność! Dzisiaj tata nazbierał grzyby - jutro chyba taka potrawa u mnie! :)

    http://turqusowa.blogspot.com/2014/07/co-na-dzis-przygotowao-lalill.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm,pyszności :) skorzystam z twojego przepisu.
    obserwuję,liczę na reważ - www.beyoursele.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam ;-) Na pewno skorzystam z twojego przepisu
    Zapraszam do mnie : http://m-artyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sosy grzybowe😃kupiłam świeże kurki i koperek skorzystam z przepisu 😄już mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)