Wczoraj byłam w lesie, mimo że w niedzielę zawsze pustki, znalazłam co prawda nie wiele kurek ale na sos wystarczyło. Sos miał być do ziemniaków ale nie zdąrzyły się ugotować, bo został zjedzony bez nich. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Póki kurki są świeże warto z nich korzystać, później można zamrozić pare woreczków i mieć na zimę.
Taki sos nie tylko pasuje do ziemniaków ale również do frytek, ryżu lub chleba .
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min
Składniki:
- kurki (pieprznik jadalny) ok 600g
- 1 średnia cebula
- śmietana 30% 200ml
- 50ml ciepłej wody
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/3 pęczka świeżego koperku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy z liści i mchu, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy na sicie
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę podsmażamy
- Po 3 min dodajemy grzyby i smażymy aż odparuje woda, posypujemy mąką i podsmażamy ok 1 min
- Podlewamy ciepłą wodą oraz szklanką bulionu, dusimy ok 5 min
- Dodajemy śmietanę oraz sól i świeżo zmielony pieprz, gotujemy tak długo aż śmietana zgęstnieje
- Pod koniec dodajemy koperek i trzymamy na gazie jeszcze 1 min aż wszystko się ładnie połączy
- Podajemy ze świeżo ugotowanymi ziemniakami
Kurka (pieprznik jadalny) - najczęściej rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach(pod świerkami pośród mchów).
Kolor ma jasnożółty lub pomarańczowożółty. Powierzchnia jest gładka oraz matowa.
Smacznego!
Najlepszy sos :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki smietanowy.
Zapraszam do siebie i przy okazji zostaję na dłużej :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Mniam Mniam Mniam
OdpowiedzUsuńZachecam do próbowania wrzucenia cynamonu do sosu! :D Wychodzi pychotka!
Obsrwuje!
http://zyciowa-salatka.blogspot.com/
Co za pyszność! Dzisiaj tata nazbierał grzyby - jutro chyba taka potrawa u mnie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://turqusowa.blogspot.com/2014/07/co-na-dzis-przygotowao-lalill.html#comment-form
Mm,pyszności :) skorzystam z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńobserwuję,liczę na reważ - www.beyoursele.blogspot.com
Mniam, mniam ;-) Na pewno skorzystam z twojego przepisu
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://m-artyna.blogspot.com
Dziś zrobiłam, pychotka :* !
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńUwielbiam sosy grzybowe😃kupiłam świeże kurki i koperek skorzystam z przepisu 😄już mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuń