Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 35 min
Składniki:
- 500g kurek (najlepiej średnich lub małych)
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 1 mały por
- 1 średni korzeń pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- 4 łyżki śmietany 30% słodkiej
- 1/4 pęczka świeżego koperku
- 1/4 pęczka świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- liść laurowy Kamis
- 2 szt ziele angielskie Kamis
- przyprawa Jarzynka
- sól Kamis
- pieprz w młynku Kamis
- pół łyżeczki kurkumy Kamis
- 2 litry ciepłej wody
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę
- Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem
- Dodajemy cebulkę, chwilę podsmażamy
- Kurki płuczemy pod bieżącą wodą,odsączamy na sitku
- W całości dodajemy do cebulki, chwilę razem podsmażamy aż woda odparuje
- Marchewkę kroimy w plasterki, korzeń pietruszki również,seler drobno pokroić
- Wkładamy pokrojone i umyte warzywa do garnka wraz z zielem angielski oraza listkiem laurowym
- Por wkładamy w całości
- Całość zalewamy ciepłą wodą,gotujemy 20 min
- Dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę
- Mąkę wymieszaną z wodą oraz doprawiamy do smaku przyprawami,gotujemy jeszcze 15 min
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę oraz koperek
- Zabielamy śmietanką
- Wlewamy do miseczek lub kubka posypujemy grzankami
Dużo grzanek cebulowo-czosnkowych...pycha :)
Smacznego! :)
Mniam, muszą takie coś zrobić <3
OdpowiedzUsuńhttp://batmanowy-blog.blogspot.com/
Pięknie podana zupa. Uwielbiam kurki, więc przepis zdecydowanie dla mnie!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z przyjemnością. jak tylko gdzieś dorwę kurki to zrobię obowiązkowo ;)
OdpowiedzUsuńhttp://aniapiotrowicz.blogspot.com/