Kwiaty cukinii są ciężko dostępne w sprzedaży, jeśli ktoś ma swój ogródek to ma naprawdę wielki rarytas na wyciągnięcie ręki.
Dzisiejsze kwiaty cukinii przygotowałam w cieście naleśnikowym, aby poczuć ich delikatny smak. Oczywiście można je nadziewać serem ricottą lub innymi dodatkami.
Przepis na smażone kwiaty cukinii
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
- 12 kwiatów cukinii
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml wody lub wody gazowanej
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę, jajko oraz sól i pieprz, miksujemy na gładką masę
- Ciasto ma być lejące, dodajemy ewentualnie wody
- Kwiaty cukinii maczamy w cieście
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i smażymy na średnim ogniu dosłownie po 1 minucie z każdej strony
- Łyżką cedzakową wykładamy kwiaty na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Ciasto można doprawić odrobiną przyprawy curry
Smacznego! :)
Masz to szczęście, że są w Twoim ogródku. Pięknie wyglądają a wysmażone pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają kochana :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! W życiu bym nie pomyślała, że z kwiatów cukinii można zrobić takie cudo. Jeśli szukacie te innych kwiatów, zapraszam na materiały florystyczne
OdpowiedzUsuń