Już wkrótce w ogrodzie będę miała moją własną cukinię i to pod dostatkiem póki co, widzę zalążki kwiatów w szklarni i zadowalam się tą ze sklepu... Z cukinii można przygotować nieograniczoną różnorodność potraw np faszerowane,grillowane,duszone, w formie zapiekanki, risotto a nawet dodawane do zupy - ostatnio robiłam smażoną w bułce tartej była mega pyszna, a korci mnie żeby zrobić ciasto z cukinią.
A tak w ogóle to cukinia to typowo włoski owoc - tak to owoc nie warzywo jakby się mogło wielu wydawać :)
Przepis na placki z cukinii
Porcja na 10 placków
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki jogurtu greckiego
dodatkowo:
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i obcinamy końcówki
- Ścieramy na tartce o grubych oczkach
- Delikatnie posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, nadmiar wody odsączamy
- Dodajemy jajko, mąkę, czosnek przyciśnięty przez praskę, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, jogurt grecki oraz sól i pieprz
- Dokładnie wszystko razem mieszamy
- Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z obu stron na złocisty kolor
- Placuszki wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar tłuszczu
- Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim
Smacznego! :)
Ale śliczne, bardzo lubię placki z cukinii :-)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno te placuszki. Aż głodna się zrobiłam :) One są takie ładne i tak smacznie je pokazałaś... ummm, mniam :)
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę zjeść komputer :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i narobiłaś mi wielkiego smaka na te placki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie placki, z cukinii, z marchewki i z ziemniaków oczywiście:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam