Jedliście kiedyś jajecznicę bez jajek? :) Nie? ja też nie. To mój pierwszy raz i wyszło mega pysznie. Tofu w tym przepisie zastępuje jajka, wspaniała alternatywna dla alergików i wegan. Zachęcam Was do wypróbowania pysznej i zdrowej tofucznicy z pomidorkiem i cebulką jest to wegański klasyk na śniadanie. Tofu smażyłam na oleju kokosowym, który ze względu na swoją stałą postać nadaje się do smarowania pieczywa, można także zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.
Olej kokosowy jest tez pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Olej kokosowy ma cudowny zapach kokosa, nie zmienia on jednak smaku potrawy.
Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 10 min
Składniki:
- 100g tofu
- 1/2 małej czerwona cebulka
- 1/2 pomidora malinowego bez skóry
- 1/4 pęczka szczypiorku
- pieprz świeżo zmielony
- sól himalajska
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju kokosowego Ol'Vita
dodatkowo:
- chleb wieloziarnisty bezglutenowy
- rzodkiewka
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy drobniutko i szklimy na oleju kokosowym
- Obrany ze skóry pomidor kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli, chwilę podsmażamy
- Dodajemy pokruszone tofu oraz przyprawy, całość mieszamy
- Smakujemy i ewentualnie doprawiamy sokiem z cytryny lub przyprawami
- Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypiorek
Smacznego! :)
No kochana świetny pomysł. Ciekawi mnie jak smakuje ta tofucznica :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko smakuję "prawie" jak jajecznica oczywiście nie czuć jajek :) ale jest naprawdę bardzo smaczna i sama byłam pod wrażeniem jak wyszła bo zbyt wiele się nie spodziewałam po niej :)
UsuńBardzo ciekawe teksty piszesz. Warto wypróbować Twoją propozycję. Przepis wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń