Dzisiaj przygotowałam jajka w sosie musztardowym, który pasuje nie tylko do jajek ale również warzyw.
- Jajka gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut
- Zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki
- Jajka przekroić na pół i ułożyć na talerzu
- W między czasie robimy sos musztardowy: Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy tak aby nie zbrązowiała, dodajemy wodę i energicznie mieszamy
- Dodajemy musztardę, miód oraz śmietanę - całość dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki
- Doprawiamy solą i pieprzem - jeśli sos jej zbyt gęsty można dodać wody
- Smakujemy sosu jeśli jest zbyt słony można dodać miodu, jeśli słabo wyczuwalny smak musztardy można jeszcze odrobinę jej dodać
- Jajka solimy oraz posypujemy pieprzem, polewamy sosem oraz posypujemy szczypiorkiem
Smacznego! :)
Fajne jajeczka. Sosik zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuń