Szczawiowa to tradycyjna zupa letnia, sezon jest dość krótki od maja do sierpnia. Warto korzystać z sezonowości warzyw i owoców bo wtedy są najsmaczniejsze ale o tym chyba nie muszę nikomu mówić. Szczaw można mrozić lub wekować do słoiczków aby na dłużej cieszyć się smakiem szczawiowej nawet zimą. Jeśli nie mamy ogródka w którym posadzimy tą wieloletnią roślinę można poszukać na łąkach, oczywiście takich które są z dala od spalin samochodów. Przygotowałam dzisiaj wspaniałą i orzeźwiającą zupkę szczawiową, do której wykorzystałam szczaw ze słoiczka firmy Develey. Zupa jest lekko kwaskowata, a jajko na twardo jest idealnym jej uzupełnieniem.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 min
Składniki:
- 1 słoik przecieru szczawiowego 300g Develey
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 4 jajka (od szczęśliwej kurki) ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy Develey
- 3 łyżki śmietany 30% lub 18%
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
- Wlewamy do garnka bulion warzywny i zagotowujemy
- Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu, gotujemy aż będą miękkie
- W między czasie gotujemy jajka na twardo, jak się ugotują studzimy pod zimną wodą i obieramy ze skorupki, przekrajmy na pół
- Dodajemy do bulionu szczaw ze słoiczka
- Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i musztardą
- Robimy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy energicznie mieszając i dodajemy trochę bulionu z zupy, całość wlewamy z powrotem do zupy
- Ściągamy zupę z ognia i dodajemy 3 łyżki śmietany
- Wylewamy do miseczek i podajemy z połówkami jajka na twardo
Smacznego! :)
Szczawiowej nigdy nie jadłam :) w ogóle nie wiedziałam, że jest taki przecier :P
OdpowiedzUsuńNo to teraz wiesz już, że jest :) zupka naprawdę smaczna.Polecam! :) W sumie to można zrobić zupę z każdego warzywa :)
UsuńO kurcze ale ja dawno nie jadłam szczawiówki chyba u mamy....
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i przywołuje mi wspomnienia z dzieciństwa. Ależ mam ochotę na takie cudo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)
A ja szczawiowej nie lubię, ale zupka prezentuje się smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńNa moim stole szczawiowa bywa często ... bardzo ją lubimy :) Przepis tak podany, że każdy ugotuje sobie taką smaczną zupkę, nawet ci mało zdolni :) Fajna strona :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szczawiową. Zawsze jednak gotowałam ze świeżego szczawiu. Zupełnie zapomniałam, że można sięgnąć po słoiczek tego smacznego warzywa. Dobry pomysł na pyszną zupę :)
OdpowiedzUsuńFajnie by było jakby dało radę druknąć od razu ;)
OdpowiedzUsuńFajnie by było jakby dało radę druknąć od razu ;)
OdpowiedzUsuńSwietna zupka, dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńZostała mi szczawiowa z jajkiem w lodówce w pracy na drugi dzień. Czy można będzie ją bezpiecznie zjeść po podgrzaniu w mikrofali?
OdpowiedzUsuńJasne, jeśli nie masz możliwości podgrzania w garnku, to w mikrofali nie będzie problemu.
UsuńDobry przepis. Akurat nie miałam w domu musztardy, zastąpiłam ostrą papryką :p wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńchcialam zrobic zupe szczawiowa bez miesa i tu znalzlam przepis , troche nie potrzebnie dodalam cukier bo zupa zmienila smak ze swojego lekko kwasnego na mdly ,ale dodalam musztardy i chyba sie wyrowna , ciekawy przepis ale wiecej nie uzyje cukru :)
OdpowiedzUsuńz cukrem zupa zrobila sie mdla , ale zjem tak czy inaczej dzieki za przepis bez miesa
OdpowiedzUsuńKrótki sezon letni od czerwca do sierpnia, a tu dodawany jest szczaw ze słoika. Taką zupę gotuję w sezonie jesienno-zimowym.
OdpowiedzUsuńDodatkowo zupa bez mięsa powinna być zdrową zupą - bez kostki rosołowej i zasmażki.