Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- bułka tarta ok 3-4 łyżek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- olej lub oliwa do smażenia
dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- sos czosnkowy Develey
Przygotowanie:
- Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Dymkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i również drobno kroimy
- Dymkę podsmażamy na maśle, studzimy i wkładamy do miseczki
- Dodajemy posiekane jajka, szczypiorek oraz surowe jajko
- Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy bułkę tartą ok 2-3 łyżek aby związało nam kotlety
- Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i spłaszczamy
- Panierujemy w bułce tartej
- Rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu z każdej ze stron po ok 4 min aż uzyskamy złocisty kolor
- Usmażone kotlety wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Wskazówki:
- Do kotletów można dodać podsmażone pieczarki
- Podajemy z sosem czosnkowym Develey
Smacznego! :)
bardzo ciekawy pomysł na kotlety, muszę wypróbować :) dlasklepow
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kotletów jajecznych, ale muszą być całkiem smakowite! :)
OdpowiedzUsuńale pięknie się prezentują :) pewnie jeszcze lepiej smakują :P
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
A wiesz Karinko, ze ja takich kotletów nigdy nie jadłam. Wyglądają smakowicie i z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam jeszcze :) ale z kalafiorkiem mi smakują to i z jajkiem bedą smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląaja i na pewno smakują niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńpola-na-blogu.blogspot.com -KLIK
Na pewno wykorzystam już niedługo i oczywiście obserwuję. :)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę, to zostawiam LINK do siebie i już zaglądam do Ciebie: http://pani-lecter.blogspot.com/