Kotlety jajeczne z sosem czosnkowym Develey

Od dawna chodził za mną smak kotletów jajecznych, nie jadłam ich chyba już z 15 lat. Wcześniej często moja babcia je przygotowała w piątek, bo to danie typowo postne, jest to zamiennik mięsnych kotletów mielonych, w dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Nie potrzebujemy zbyt wielu składników, a większość z nich mamy zawsze w lodówce, dlatego są łatwe w przygotowaniu oraz tanie. Jajek użyłam wiejskich od gospodarza, są tak pyszne w smaku, że nie jestem w stanie się nimi najeść - codziennie rano jajecznica na masełku lub sadzone albo ugotowane na miękko - mogę jeść bez końca i nigdy mi się nie znudzą. Jajka od gospodarza są tańsze niż sklepowe, kosztują ok 60gr za sztukę. Tygodniowo nasza czteroosobowa rodzina zjada ok 30 jajek :)











Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • bułka tarta ok 3-4 łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • olej lub oliwa do smażenia
dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • sos czosnkowy Develey



















Przygotowanie:
  • Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Dymkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i również drobno kroimy
  • Dymkę podsmażamy na maśle, studzimy i wkładamy do miseczki
  • Dodajemy posiekane jajka, szczypiorek oraz surowe jajko
  • Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy bułkę tartą ok 2-3 łyżek aby związało nam kotlety 
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i spłaszczamy
  • Panierujemy w bułce tartej
  • Rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu z każdej ze stron po ok 4 min aż uzyskamy złocisty kolor
  • Usmażone kotlety wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu











Wskazówki:
  • Do kotletów można dodać podsmażone pieczarki 
  • Podajemy z sosem czosnkowym Develey 




Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł na kotlety, muszę wypróbować :) dlasklepow

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam kotletów jajecznych, ale muszą być całkiem smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie się prezentują :) pewnie jeszcze lepiej smakują :P
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz Karinko, ze ja takich kotletów nigdy nie jadłam. Wyglądają smakowicie i z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie próbowałam jeszcze :) ale z kalafiorkiem mi smakują to i z jajkiem bedą smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wykorzystam już niedługo i oczywiście obserwuję. :)

    Jeśli mogę, to zostawiam LINK do siebie i już zaglądam do Ciebie: http://pani-lecter.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)