Żur jest dość kwaskowaty, ponieważ przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, zdecydowanie różni się smakiem od barszczu białego. Zakwas do żuru, robi się zawsze kilka dni wcześniej, ale można też zrobić zapas. Przepis mam z Encyklopedii Polskiej Sztuki Kulinarnej, wiele razy go już przygotowałam z tego przepisu i jest sprawdzony więc mogę śmiało polecić :)
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: ok 40 min
Składniki:
- 2 szklanki zakiszonego żuru
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 średnia cebulka
- 2 suszone grzybki
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie przyprawa do zup
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100ml gęstej kwaśnej śmietany
Kiszenie żuru:
- 100g żytniej mąki razowej
- kawałek skórki razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
Zalewamy 2 szklankami letniej przegotowanej wody odstawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu, aż uzyska przyjemny charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Jeśli utworzy się nam na powierzchni pleśni trzeba ją ściągnąć.
Najlepszy jest po 4-6 dniach, później będzie już coraz kwaśniejszy.
Przygotowanie:
- Grzyby namaczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na 1h
- 700 ml wody zagotowujemy z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulką oraz czosnkiem
- Dodajemy grzyby z wywarem oraz białą kiełbasę
- Marchewkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki również w kosteczkę i dodajemy do zupy
- Gotujemy przez 40 minut na małym ogniu, po tym czasie dodajemy przyprawę do zupy.
- Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy żur, dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz majeranek
- Ściągamy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę
- Podajemy w jajem ugotowanym na twardo
Smacznego!
Pyszna zupa, bardzo ją lubię i robię nie tylko na święta :-):-):-)
OdpowiedzUsuńmmm, aż jestem głodna!
OdpowiedzUsuńpola-na-blogu.blogspot.com -KLIK
Bardzo smakowite zdjecia w blogu z rownie piekna stylizacja.
OdpowiedzUsuń