Z okazji dnia chleba jaki był parę dni temu upiekłam ten wspaniały razowy chlebek z dodatkiem słonecznika. Wyszedł naprawdę smaczny i aż żałuję że nie upiekłam dwóch bochenków, bo ten jeden został od razu zjedzony z samym masełkiem. W sumie jeden z lepszych jakie mi się udało do tej pory upiec. Chlebek jest na zakwasie który hoduję już od dłuższego czasu, a po przepis na domowy zakwas zapraszam tutaj.
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
- 40 dag mąki pszennej razowej typ 2000
- 5 łyżek zakwasu żytniego
- 700 ml ciepłej wody
- 10 dag pestek słonecznika
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Przesiewamy dwa rodzaje mąki do dużej miski, następnie dodajemy sól, ciepłą wodę oraz zakwas
- Wsypujemy do ciasta pestki słonecznika
- Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie przez jakieś 10 min , najlepiej drewnianą łyżką
- Ciasto przekładamy do silikonowej foremki ( najlepiej czymś ścisnąć foremkę ponieważ podczas wyrastania ciasto może rozejść się na boki)
- Powierzchnię zwilżamy wodą i posypujemy słonecznikiem i dociskamy go lekko
- Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 5 h
- Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy przez 10 min, następnie zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez kolejne 1h 25 min
- Studzimy na kratce
Smacznego!
Chlebek pyszny :-) mniam. Przepis sobie zapisuje i z chęcią go zrobię :-) pozdrawiam serdecznie i zabieram sobie kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko :) a ja zabieram dwa kawałeczki pizzy z tuńczykiem od Ciebie :) mniam...
UsuńWygląda wspaniale! :) Zazdroszczę zapachów w domu i tego nieziemskiego smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Te zapachy doprowadzają mnie do szaleństwa... nigdy nie mogę się doczekać kiedy się upiecze,a jak już to zrobi to jem jeszcze gorący! :) a później brzuch boli...
UsuńMadziu chętnie bym poczęstowała jak bym jeszcze miała, szybko zniknął, jutro piekę po raz drugi :)
OdpowiedzUsuńPiekę chleby. Najbardziej lubię na zakwasie. Piękny chlebuś upiekłaś i chętnie zjadłabym kromeczkę, nawet z samym masłem :)
OdpowiedzUsuńKrysiu odkąd mam swój zakwas tylko na nim robię chlebek :)
UsuńDomowy chleb jest u mnie numerem jeden ;)
OdpowiedzUsuńU mnie również chlebek nr 1 :)
UsuńMy kupujemy, nie robimy :)
OdpowiedzUsuńpola-na-blogu.blogspot.com -KLIK
Oj Pola :) czasami warto zrobić coś samemu :)
UsuńPiękny chlebuś! Pieczywo na zakwasie ma swój niepowtarzalny smak i zapach:) Zapraszam na http://obiadgotowy.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń