Ten zapiekany kalafior to jedno z tych dań, które nie kończy się na jednej porcji. Orginalna wersja jest z zielonym kalafiorem niestety nie dostałam w żadnym sklepie więc kupiłam biały.
Najczęściej kalafior przyrządzam z bułką tartą lub cieście piwnym jest sprawdzony i lubiany dodatek do obiadu w mojej rodzinie. Kalafior jest delikatny w smaku i aby podkręcić jego smak należy użyć wyrazistych dodatków. Dlatego użyłam czarnych oliwek Develey są one delikatniejsze w smaku od zielonych oraz mają więcej związków mineralnych. Wierzch kalafiora posypałam mieszanką intensywnych w smaku serów, całość idealnie się skomponowała.
Czas przygotowania ok 40 min
Porcja dla 6 osób
Składniki:
- 1 główka kalafiora ok 1kg (białego lub zielonego)
- 2 ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek Olivana np Develey
- 3 łyżki oliwy Olivana np Develey
- 2 średnie cebule
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 150g sera Pecorino oraz Parmesan (wymieszać oba)
Przygotowanie:
- Kalafior dzielmy na małe różyczki i wkładamy do lekko osolonej wody, gotujemy ok 6 min (ma być delikatnie twardy)
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu
- Odcedzamy kalafior i wkładamy do lodowatej wody na 2-3 min
- Wyciągamy na ręcznik papierowy i bardzo dokładnie osuszamy
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki kroimy na pół, czosnek przeciskamy przez praskę
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy cebulkę ok 3 min po tym czasie dodajemy szczyptę soli,pieprzu oraz czosnek, smażymy jeszcze 1 min uważając aby nie przypalić i dodajemy oliwki, podsmażamy 1 minutę
- Formę ceramiczną do zapiekania wysmarowujemy oliwą
- Wykładamy kalafior na to warstwa sera później cebulę z oliwkami
- Na wierzch posypujemy mieszanką startych serów
- Zapiekamy 25-30 minut aż ser się ładnie przyrumieni
Wskazówki:
- Kalafior należy bardzo dobrze osuszyć ponieważ zostanie na dnie naczynia żaroodpornego
- Można użyć sera cheddar i mozzarelli
- Podawać na ciepło
Smacznego!
Zapiekany kalafior z serem? Mmmm pyszności! Polecamy zrobić do niego jeszcze sos śmietanowy. Niebo w gębie :)))
OdpowiedzUsuńhttp://tratwasquad.blogspot.com/
Tak właśnie nad tym myślałam że przy kolejnej okazji robienia zapiekanego kalafiora dorzuce jakiś pyszny sos do środka :) będzie jeszcze smaczniejsze..
UsuńDoskonałe połączenie kalafiora i oliwek. Uwielbiam jedno i drugie. Świetny pomysł na takie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie to zdecydowanie strzał w dziesiątkę, jeśli ktoś nie próbował jeszcze to szczerze polecam! :)
UsuńKarinko bardzo ciekawe i smakowite danie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dla odmiany coś innego od tradycyjnie podanego kalafiora :)
Usuń