Długo nie musiałam się zastanawiać do czego użyć konfitury czekoladowo-śliwkowej Eterno. Pomysł padł jednomyślnie - rogaliki z nadzieniem. Robiłam je już z wieloma różnymi konfiturami: wiśniową, truskawkową, była też jagodowa, ale rogalików ze śliwellą jeszcze u mnie nie było.
Przyznam się, że kiedyś robiłam śliwki z czekoladą czyli tak zwaną czeko-śliwkę do słoiczków i wydawała mi się dość smaczna. Dziś mam jednak porównanie w smaku i przyznam szczerze, że śliwella jest o niebo lepsza. Najpierw czuć smak czekolady a później delikatnie wyczuwalna śliwka, wszystkim którym dałam spróbować robili duże oczy z wrażenia i jedynie co słyszałam z ich ust to: mmm pychaaa :)
Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania 35 min
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 150g masła
- 100ml mleka
- 50g drożdży
- szczypta soli
- słoik konfitury czekoladowo-śliwkowej Eterno
dodatkowo:
- cukier do dekoracji gruba rafinada ewentualnie cukier puder
- jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy ma być ciepłe ( nie gorące) dodajemy cukier i dokładnie mieszamy aby się rozpuścił
- Rozkruszamy drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 5 min aż zaczną pracować
- W między czasie przesiewamy do miski mąkę przez sito,dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone letnie masło
- Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mąki z masłem
- Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdżami
- Wyrabiamy ciasto ręcznie tak długo aż nie będzie się kleić do rąk
- Dzielimy ciasto na części, rozwałkowujemy dość cienko
- Nożem dzielimy ciasto na trójkąty ( tak jak się kroi pizzę)
- Nadziewamy konfiturą i zwijamy na kszatłt rogalika
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia
- Przykrywamy ściereczką i czekamy 10 min aż podrosną
- Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem do dekoracji
- Pieczemy ok 20 min
- Wyciągamy z piekarnika i ewentualnie dodatkowo posypujemy cukrem pudrem
Smacznego! :)
Kocham twoje przepisy, mogłabyś zrobić przepis na jakieś przekąski Hallowee'nowe? :)
OdpowiedzUsuńSkomentujesz nowy wpis i klikniesz w link do bluzy? :)
http://batmanowy-blog.blogspot.com/2014/09/czuje-sie-blogerem-gdy.html
Miło mi bardzo z tego powodu.. już za tydzień pierwsze przepisy na halloween :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne rogaliki, a nadzienie to poezja smaku, mniam :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko uwierz mi na słowo jak raz spróbujesz tej konfitury to od razu przypadnie Ci do gustu :) aż żałuję że dostałam tylko jeden słoiczek..
UsuńJak pięknie urosły i tak apetycznie wyglądają :D Super!
OdpowiedzUsuńWyglądają przeeeeeepysznie! No i będę musiała zrobić rogaliki:)
OdpowiedzUsuń