Przepis na ten deser znalazłam w książce "Zdrowe desery", jest prosty w wykonaniu, potrzebne Wam będzie zaledwie 30 minut aby go przygotować. W sam raz dla niezapowiedzianych gości lub spragnionych słodkości domowników. Myślę że składniki tego deseru są dostępne pod ręką w każdym domu.
Deser pochodzi z Francji i tradycyjnie używa się do niego wiśni, można je natomiast zastąpić jabłkami, gruszkami, śliwkami lub jeżynami. Deser piekłam w małych ceramicznych kokilkach ale można użyć większej formy.
Porcja na 4 kokilki
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 1 kwaskowate jabłko
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej typ 550
- 80 ml śmietanki 12%
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 50g masła
- 50g mąki
- 25g cukru
dodatkowo:
- masło do wysmarowania foremek
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
- Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy owoce i posypujemy je 1 łyżką cukru i cynamonem
- Smażymy ok 4 min
- Jajka miksujemy z 3 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo mąkę oraz śmietankę ubijamy aż powstanie gładkie ciasto
- Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
- Wkładamy jabłka do połowy kokilki i wylewamy na to ciasto ale tak aby się jeszcze zmieściła kruszonka. Deser lekko urośnie
- Zagniatamy kruszonkę ze składników i posypujemy wierzch ciasta
- Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 min
- Można posypać cukrem pudrem
Smacznego! :)
Fantastycznie się prezentują. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmmm smakowicie wygląda! Chyba aż spróbuję zrobić, jak tylko na jesieni będę miała świeże jabłka.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności u ciebie Karinko, mniam :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę przygotowywać śniadanie, a tu widzę takie pyszności. Aż mnie w żołądku skręca. Chyba na deser przygotuję, bo ślinka mi cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńCudny talent, do obdarzania innych pysznościami mmmmm....
OdpowiedzUsuń